Robert O'Neill ve Specialistovi poodhaluje zákulisí Navy SEALs

Robert O'Neill ve Specialistovi poodhaluje zákulisí Navy SEALs80%

Robert O'Neill, nositel 52 vyznamenání, včetně medailí za chrabrost. Bývalý člen Navy SEALs a žijící legenda vypráví v knize Specialista svůj příběh účastníka 400 bojových misí a člověka, který zabil Osamu Bin Ládina. Knihu vydává nakladatelství CPress ve spolupráci s Albatros Media.

Dechberoucí. I tak by se dalo hovořit o jakési životopisné knize Roberta O'Neilla. V ní až s brutální upřímností popisuje nejen svůj život na misi, ale také své působení u Navy Seals. Ve Specialistovi nechybí strhující skutečnosti, jako například vyprávění o náletu na Abbottabad a zabití Osamy Bin Ládina, ani autorovi vlastní černý humor.

Autor mnohdy velmi živě popisuje některé ze čtyř stovek bojů proti terorismu v Iráku a v Afghánistánu, kterých se zúčastnil, a zabývá se také až směšným odškodným pro manželky a děti zemřelých vojáků. Čtenáře se však snaží neunudit a kromě svých příběhů z námořnictva poodhaluje také ty ze svého dětství, kdy vyrůstal v městečku Butte ve státě Montana.

Kulky se zaryly do zdi několik centimetrů od mého obličeje.

Velkým plusem Specialisty je několik barevných fotografií nacházejících se zhruba za polovinou knihy, které situace vyprávěné Robertem O'Neillem krásně dokreslují, a umožňují tak čtenáři ještě více se ztotožnit s celým příběhem.

Velká část díla pak poodhaluje zákulisí dopadení Osamy Bin Ládina. Voják nejenže popisuje samotnou akci, ale také její plánování a líčení toho, co se dělo posléze. Robert O'Neill byl totiž několikrát nařčen médii, že to nebyl on, kdo jednoho ze zakladatelů teroristické organizace al-Káida zabil. Jak tomu opravdu bylo, si už musíme domyslet sami. Autor podává události ze svého úhlu pohledu a nevynechává ani fakt, že se k němu kvůli podobným zprávám řada dalších vojáků otočila zády.

Bin Ládinova hlava se rozprskla a on sebou sekl na zem. Hlavou jsem mu prohnal ještě jednu kulku. Pro jistotu.

Ať už je skutečnost ohledně střelce jakákoliv, nelze autorovi odepřít jeho hrdinství. Kniha je určena spíše milovníkům military, díky poutavému vyprávění Roberta O'Neilla je však také dostupná těm, kteří nemají vojenské knihy zrovna v oblibě.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

(2 hodnocení) A co tvé hodnocení?