Chaloupky se zase otevřely veřejnosti, připravily navíc nové programy

Chaloupky se zase otevřely veřejnosti, připravily navíc nové programy 

Obecně prospěšná společnost Chaloupky se po víkendu opět otevřela veřejnosti. Minulý víkend si zde zájemci osvětlili význam Velikonoc, pro školy jsou zde navíc k dispozici nové výukové programy.

Na středisku Chaloupky u Kněžic proběhla minulý víkend tradiční akce "Než přijdou Velikonoce".v Zúčastnilo se jí téměř dvacet rodin z celé republiky.Účastníci si připomněli význam nejen Velikonoc, ale také smrtné neděle, která na tento čas připadla, vyháněli za pomocí hrkaček a klepaček z okolí nečisté síly. Poté se věnovali tvoření.

obr-2.JPG

Kromě známých technik zdobení kraslic jako je batikování či vyškrabávání vzorů si mohli vyzkoušet také polepování sítinou a naučili se tři různé techniky pletení pomlázek. Zkusili si práci se železem pod vedením mistra kováře Musila z Malého.
"Cílem akce bylo nejen vyzkoušet svoji zručnost a vyrábět nejrůznější jarní dekorace. Zamysleli jsme se nad významem jarních svátků a rodiny vytáhli do jarní přírody. Zahráli jsme si také hry z dob našich předků, s fazolemi či s vejci nebo chodili na chůdách," shrnula akci organizátorka semináře Marie Rajnošková.

obr-3.JPG

Školy na Vysočině mají navíc novou možnost, jak učit své žáky o přírodě přímo v přírodě. Obecně prospěšná společnost Chaloupky pro ně připravila dva netradiční terénní ekologické výukové programy Za Naturou na túru, které probíhají v chráněných územích Dářská rašeliniště u Radostína a Velký Špičák u Třeště. Od dubna 2011 do konce roku se jich školy mohou účastnit zcela zdarma.

"V našich terénních programech se snažíme využívat netradiční způsoby výuky, které rozšiřují nejenom znalosti dětí, ale zlepšují i jejich schopnost pracovat ve skupině, řešit problémy a hledat odpovědi na to, co se děje v přírodě. Zároveň musí děti ale i bavit," říká lektor Martin Kříž z Chaloupek. Každý program má proto svůj příběh a účast na něm bude pro děti jedinečným zážitkem. Název Seznamte se: Rašelina výstižně poukazuje na téma vyučované na Dářských rašeliništích - žáci se zde vydají na cestu proti proudu času a sledují vývoj rašeliniště. Program Pouští a pralesem zavede děti do původního bukového lesa na Velkém Špičáku, kde budou všemi smysly odhalovat tajemství této krajiny.

obr-4.JPG

"Na Dářku děti nejvíc bavily pokusy s rašelinou: zkouška hořlavosti, přenášení vody jejím prostřednictvím, velký úspěch mělo také "zemětřesení", při kterém část skupiny naráz vyskočí a stojící zbytek pocítí záchvěvy země pod sebou," vypráví Marie Rajnošková, lektorka rašelinového programu.

Programy jsou vhodné pro žáky středních škol a druhého stupně základních škol. Žáky vždy provází zkušený lektor. Výukové programy jsou součástí celorepublikového projektu Za Naturou na túru, který ukazuje, jak o přírodě učit nápaditě a efektivně. Ideou projektu a jeho 25 terénních ekologických výukových programů je přenést část výuky přírodopisu a ekologie do přírody, kde mohou žáci vidět v souvislostech to, co se za zavřenými dveřmi třídy obtížně vysvětluje. "Při přípravě výukových programů se kromě rozmanitých témat objevuje vždy jedno společné. Tím je vysvětlení, co se vlastně chrání soustavou NAUTRA 2000 a proč to chránit chceme. Tomu veřejnost často nerozumí a to bychom chtěli změnit," komentovala účel projektu Erika Smrtová ze sdružení Apus, které celý projekt vede a zastřešuje.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!