Kam na výlet mezi svátky? Za betlémy, do skanzenu, na hrad i na hory

Kam na výlet mezi svátky? Za betlémy, do skanzenu, na hrad i na hory 

Nechce se vám mezi svátky sedět doma za pecí? Nemusíte! Podívejte se na naše tipy na výlety a vybírejte. Zda dáte přednost unikátním betlémům, lidovým tradicím ve skanzenu, slavnostním prohlídkám hradů a zámků, moravské metropoli či horské idyle v Krkonoších už necháme na vás.

Třešť

Chcete-li se mezi svátky vydat za betlémy, zavítejte do městečka Třešť na Vysočině. Zdejší stavění betlémů v domácnostech má více než dvousetletou tradici a betlémů po městě potkáte opravdu požehnaně. Některé z nich jsou přístupné po celý rok, jiné pouze necelé dva měsíce v roce po dobu trvání tzv. Betlémské cesty. Ta bude letos otevřena od 26. prosince do 2. února 2020. Pokud je pro vás Třešť příliš daleko, zastavte se v pražské Jindřišské věži, která je do Betlémské cesty také zapojena. Betlémy jsou zde k vidění rovněž do 2. února.

Třešťský betlém. Foto: archiv Spolku přátel betlémů v Třešti

Přerov nad Labem

Vánoční atmosféra na vás dýchne i ve skanzenu v Přerově nad Labem. Až do 30. prosince, vždy od pátku do neděle, zde můžete navštívit tradiční expozici Lidové Vánoce v Polabí. V interiérech všech osmi chalup budou ztvárněny scény ze života našich předků, připomínající starobylé zvyky a obyčeje v čase adventu a v období od vánočních svátků až do Tří králů. V období od 26. do 30. prosince bude otevřeno denně od 9:00 do 16:00 hodin a ani zde nebudete ochuzeni o výstavu betlémů.

Hrady a zámky

Na první svátek vánoční, ve středu 25. 12., můžete od 16:00 do 18:00 hodin zavítat například na Poetické prohlídky vánočně vyzdobeným hradem Šternberk. Mimo informací týkajících se historie hradu a vánočních tradic zde uslyšíte i půvabné příběhy z knihy Piera Gribaudiho Příběhy vánoční noci.

Hrad Šternberk. Foto: archiv NPÚ

Na zámku ve Vizovicích je pro vás od 24. do 29. prosince vždy od 13:30 do 16:30 hodin připravena vánoční výstava s názvem Vánoční pelíšek, která vás zavede do světa vánočních filmů a pohádek

25. a 26. prosince se můžete od 10:00 do 16:00 hodin vypravit i na zámek Hradec nad Moravicí, kde si kromě slavnostně nazdobených interiérů prohlédnete i nejrůznější vánoční ozdoby či kolekce dobových dárků, hraček a betlémů.

Mezi svátky se můžete vypravit i na zámek v Třeboni, na hrad a zámek Horšovský Týn či za dřevěným malovaným betlémem v životní velikosti do sala terreny zámku Mnichovo Hradiště. Některé hrady a zámky vás netradičně přivítají i na silvestra.

Brno

Při svých vánočních toulkách byste neměli minout ani moravskou metropoli, kde až do 5. ledna pokračují oblíbené vánoční trhy na náměstí Svobody a na Dominikánském náměstí. Takřka letecký pohled na vyzdobené město se vám od 27. do 29. prosince vždy od 10:00 do 22:00 hodin naskytne z ochozu věže Staré radnice. Své brány otevřou i brněnské kostely, které již tradičně od Štědrého dne až do začátku ledna vystaví betlémy. Pokud byste zatoužili po troše sportu, na Moravském náměstí, hned vedle kostela sv. Tomáše, pro vás bude připraveno venkovní kluziště.

Bruslák u Jošta. Foto: Jan Caga, archiv TIC města Brna

Krkonoše

Pokud si povánoční dny neumíte představit bez romantiky zasněžených hor či dobře upravených lyžařských svahů, vydejte se s námi na výlet do Krkonoš. Zda si vyberete Pec pod Sněžkou, Černou horu, Malou Úpu, či Špindlerův mlýn, už bude na vás. Ve všech areálech najdete krásnou přírodu, dostatek příležitostí k relaxaci i atrakce pro děti i dospělé. Máte-li rádi krkonošské pohádky Marie Kubátové, určitě si nenechte ujít vycházkovou Pohádkovou stezku v Malé Úpě.

Úvodní foto: betlémy v Třešti, foto Andrea Morkusová

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!