Když hledíš do propasti, tak propast zároveň hledí do tebe. Lazar je jen těžko uvěřitelným mrazivým kriminálním dramatem

Když hledíš do propasti, tak propast zároveň hledí do tebe. Lazar je jen těžko uvěřitelným mrazivým kriminálním dramatem 70%

Autorská manželská dvojice s pseudonymem Lars Kepler se vrátila na literární scénu s dalším kriminálním románem s populárním komisařem Joonou Linnou. Ten se musí znovu utkat s nepřítelem, na jehož příchod nemůže být nikdo dostatečně připraven.

Komisař Joona Linna se stal hlavní postavou již šesti knih Alexandry Coelho Ahndorilové a Alexandera Ahndorila, kteří společně píší pod pseudonymem Lars Kepler. Tato oblíbená série odstartovala v roce 2010 románem Hypnotizér. Následovaly Paganiniho smlouva, Svědkyně ohně, Písečný muž, Stalker a Lovec Králíků. Lazar je sedmým a nejnovějším želízkem v ohni. A ani na něm se specifický rukopis švédské manželské dvojice nezapře.

Komisař Joona Linna si myslel, že má to nejhorší za sebou, přitom všechno teprve začíná...

Nejen švédská policie, ale rovněž další jednotky po Evropě řeší neobvyklou sérii vražd. Vypadá to, že mají co dělat z vrahem, který si bere na paškál jiné vyvrhele, bývalé vězně a pro společnost nebezpečné delikventy. Proto se u policie neobjevuje přílišná tendence tyto případy vehementně řešit. Na předměstí Osla objeví jednotky tělo mrtvého muže, který byl vykradačem hrobů a sběračem trofejí. V mrazáku u něj mimo jiné najdou i lebku Summy Linnové, Joonovy zesnulé manželky.

I u druhého zavražděného vede stopa právě k Joonovi, který záhy pochopí souvislost. Na scénu se vrátil někdo, o kom si většina myslela, že je mrtvý. Přestože je na jeho příchod komisař dobře připravený, situace se začíná zvrtávat a honba za dopadením nebezpečného psychopata a několikanásobného vraha, který své oběti zaživa pohřbívá, začíná připomínat krvavá jatka.

Lazar má spád a energii od začátku až do konce. Kniha netrpí na hluchá místa, je nacpaná akcí i momenty, při kterých skutečně trne krev v žilách. Některé z pasáží by rozhodně neměl čtenář číst před spaním, hrozí totiž, že by nemusel mít zrovna příjemné sny. Text je opravdu napínavý a čtivý, byť se nevyhne některým absurditám a nelogičnostem. Postavy se někdy chovají prostě divně.

Když hledíš do propasti, tak propast zároveň hledí do tebe.

Samotný příběh je pak plný mnoha jen těžko uvěřitelných zápletek. Přestože má být hlavní záporák normální člověk, ještě zdravotně indisponovaný, chová se trochu jako bytost s nadpřirozenými schopnostmi a nechává za sebou krvavou spoušť, přestože je v hledáčku hned několika speciálních týmů. Člověk se prostě nemůže ubránit tomu, že je to vše tak trochu, místy skutečně hodně přitažené za vlasy.

Fanoušci detektivek hledající napínavé a mrazivé příběhy, které je nepustí a budou vrtat v hlavě, dokud nedočtou poslední řádky, budou s Lazarem bezpochyby spokojení. Ti, kteří v textu rádi hledají nějaký větší smysl a logičnost, však budou pravděpodobně trochu vyvedení z míry. Kniha i tak zůstává slibným pokračováním série, kterou si oblíbili čtenáři po celém světě. A poměrně otevřený konec slibuje další napínavé pokračování.

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!