Nejnovější články » Literatura

Kompletní ilustrovaná historie Boba Marleyho a Wailers přibližuje nejen osudy talentovaných hudebníků, ale i vznik reggae (recenze)

16.12.2018,

Bezmála čtyřicet let po předčasné smrti legendárního Boba Marleyho se na pulty knihkupectví dostává kniha, jejíž ambicí je nabídnout kompletní ilustrovanou historii nejen tohoto světoznámého hudebníka, ale také kapely Wailers, z níž vzešel a která ho v různých podobách doprovázela celou jeho výjimečnou hudební kariérou.

O historii a životě Boba Marleyho a skupiny Wailers pojednává mnoho knih, textů i audiovizuálních dokumentů. Nejnovější počin připravil zkušený hudební publicista Richie Unterberger, který zdokumentoval cestu mladých hudebníků ke slávě nejen obsáhlou textovou složkou, ale rovněž bohatým vizuálním materiálem. Knihu ilustrují fotografie z koncertů, momentky ze zákulisí i kopie mnoha dobových dokumentů.

Text je informačně skutečně velmi bohatý a podrobný. Nevypráví totiž jen příběh samotného Marleyho, ale také jeho parťáků, kteří tvořili původní sestavu kapely Wailers - Petera Toshe a Bunnyho Wailera. Skupinu sleduje od úplných počátků, kdy začali tři mladíci sbírat první hudební zkušenosti. Nabízí náhled do slibného rozjezdu jejich hvězdné kariéry i do pro někoho nečekaného rozpadu stále populárnější formace.

Nicméně je skvělé, že i to tomto rozchodu nesleduje kniha jen samotného Marleyho, byť ten logicky zaujímá dominantní část textu. I Tosh a Wailer byli totiž talentovaní hudebníci, kteří se následně věnovali své sólové kariéře, i když nikdy nedosáhli stejného úspěchu jako Marley.

Na konci bude všechno v pohodě. Jestli to v pohodě není, ještě není konec. - Bob Marley

Autor se ale neomezil jen na Boba a Wailers. Jeho ambicí je na pozadí jejich tvorby a osudů představit žánr reggae, který vznikal v průběhu 60. let na Jamajce a za jehož průkopníky jsou považováni právě Wailers. Čtenář se tak dozvídá mnohé o vlivech, které tento hudební styl utvářely, i o tom, jak bylo těžké reggae přiblížit fanouškům žijícím mimo ostrovní stát v Karibském moři. Unterberger informuje i o jiných hudebnících, kteří se tímto žánrem inspirovali, i o tom, jak se na jeho vzniku podílela politická situace na Jamajce. Samozřejmě nechybí přiblížení rastafariánské víry i to, jaký smysl hrála právě pro Marleyho.

Největší část textu věnuje autor ale jednotlivým nahrávkám a písním. Na pomoc si k tomu přizval i několik svých kolegů, kteří vypracovali krátké recenze na jednotlivá LP, která Marley a kapela společně nahráli. Nechybí však ani informace ze soukromého života těchto významných hudebníků a samozřejmě ani kapitoly, které popisují ty nejvýznamnější koncerty, na nichž Wailers s Marleym kdy vystoupili. Autor v knize využívá staré rozhovory s Marleym, Toshem a Wailerem i se spolupracovníky a přáteli těchto hudebníků.

Pokračujeme dál ve stejném díle, a tím je šíření rastafariánské víry. Takže jsme nadále spolu. Možná už spolu nejsme fyzicky, ale pracujeme na stejné věci, hlásáme tytéž myšlenky. - Bunny Wailer

Kniha se navíc může pochlubit opravdu pěknou a decentní grafikou, která dokazuje, že bílá stránka s černým textem je pořád tím nejelegantnějším řešením. Barevné stránky s recenzemi a s úvody kapitol to dokazují dvojnásob - text na nich je špatně čitelný. Naštěstí jich v knize není příliš.

Kompletní ilustrovaná historie Boba Marleyho a kapely Wailers je tak skutečně informačně bohatým textem, který potěší všechny, kteří se chtějí o osudu tohoto dredatého sympaťáka dozvědět něco víc. Je však potřeba se připravit na dlouhé texty popisující někdy možná až příliš detailně vznik a další osudy jednotlivých písní. Na druhou stranu je zde i mnoho kapitol, které čtenář prolétne jedním dechem.

Foto: Bob Marley a Wailers - kompletní ilustrovaná historie