Kompletní ilustrovaná historie Boba Marleyho a Wailers přibližuje nejen osudy talentovaných hudebníků, ale i vznik reggae

Kompletní ilustrovaná historie Boba Marleyho a Wailers přibližuje nejen osudy talentovaných hudebníků, ale i vznik reggae 80%

Bezmála čtyřicet let po předčasné smrti legendárního Boba Marleyho se na pulty knihkupectví dostává kniha, jejíž ambicí je nabídnout kompletní ilustrovanou historii nejen tohoto světoznámého hudebníka, ale také kapely Wailers, z níž vzešel a která ho v různých podobách doprovázela celou jeho výjimečnou hudební kariérou.

O historii a životě Boba Marleyho a skupiny Wailers pojednává mnoho knih, textů i audiovizuálních dokumentů. Nejnovější počin připravil zkušený hudební publicista Richie Unterberger, který zdokumentoval cestu mladých hudebníků ke slávě nejen obsáhlou textovou složkou, ale rovněž bohatým vizuálním materiálem. Knihu ilustrují fotografie z koncertů, momentky ze zákulisí i kopie mnoha dobových dokumentů.

Text je informačně skutečně velmi bohatý a podrobný. Nevypráví totiž jen příběh samotného Marleyho, ale také jeho parťáků, kteří tvořili původní sestavu kapely Wailers - Petera Toshe a Bunnyho Wailera. Skupinu sleduje od úplných počátků, kdy začali tři mladíci sbírat první hudební zkušenosti. Nabízí náhled do slibného rozjezdu jejich hvězdné kariéry i do pro někoho nečekaného rozpadu stále populárnější formace.

Nicméně je skvělé, že i to tomto rozchodu nesleduje kniha jen samotného Marleyho, byť ten logicky zaujímá dominantní část textu. I Tosh a Wailer byli totiž talentovaní hudebníci, kteří se následně věnovali své sólové kariéře, i když nikdy nedosáhli stejného úspěchu jako Marley.

Na konci bude všechno v pohodě. Jestli to v pohodě není, ještě není konec. - Bob Marley

Autor se ale neomezil jen na Boba a Wailers. Jeho ambicí je na pozadí jejich tvorby a osudů představit žánr reggae, který vznikal v průběhu 60. let na Jamajce a za jehož průkopníky jsou považováni právě Wailers. Čtenář se tak dozvídá mnohé o vlivech, které tento hudební styl utvářely, i o tom, jak bylo těžké reggae přiblížit fanouškům žijícím mimo ostrovní stát v Karibském moři. Unterberger informuje i o jiných hudebnících, kteří se tímto žánrem inspirovali, i o tom, jak se na jeho vzniku podílela politická situace na Jamajce. Samozřejmě nechybí přiblížení rastafariánské víry i to, jaký smysl hrála právě pro Marleyho.

Největší část textu věnuje autor ale jednotlivým nahrávkám a písním. Na pomoc si k tomu přizval i několik svých kolegů, kteří vypracovali krátké recenze na jednotlivá LP, která Marley a kapela společně nahráli. Nechybí však ani informace ze soukromého života těchto významných hudebníků a samozřejmě ani kapitoly, které popisují ty nejvýznamnější koncerty, na nichž Wailers s Marleym kdy vystoupili. Autor v knize využívá staré rozhovory s Marleym, Toshem a Wailerem i se spolupracovníky a přáteli těchto hudebníků.

Pokračujeme dál ve stejném díle, a tím je šíření rastafariánské víry. Takže jsme nadále spolu. Možná už spolu nejsme fyzicky, ale pracujeme na stejné věci, hlásáme tytéž myšlenky. - Bunny Wailer

Kniha se navíc může pochlubit opravdu pěknou a decentní grafikou, která dokazuje, že bílá stránka s černým textem je pořád tím nejelegantnějším řešením. Barevné stránky s recenzemi a s úvody kapitol to dokazují dvojnásob - text na nich je špatně čitelný. Naštěstí jich v knize není příliš.

Kompletní ilustrovaná historie Boba Marleyho a kapely Wailers je tak skutečně informačně bohatým textem, který potěší všechny, kteří se chtějí o osudu tohoto dredatého sympaťáka dozvědět něco víc. Je však potřeba se připravit na dlouhé texty popisující někdy možná až příliš detailně vznik a další osudy jednotlivých písní. Na druhou stranu je zde i mnoho kapitol, které čtenář prolétne jedním dechem.

Foto: Bob Marley a Wailers - kompletní ilustrovaná historie

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!