Gregorian s Amelií Brightman v Praze předvedli dokonale sladěné hlasy a nejkrásnější vánoční melodie všech dob

Gregorian s Amelií Brightman v Praze předvedli dokonale sladěné hlasy a nejkrásnější vánoční melodie všech dob100%

Představte si gregoriánský chorál, osm skvělých zpěváků v mnišských kutnách, Amelii Brightman, ty nejkrásnější (nejen) vánoční skladby světa, padající sníh a barevná světla hrající si v oblacích mlhy…. hotovo? Pak máte přibližnou představu o atmosféře vystoupení německé vokální skupiny Gregorian a jejich Holy Chants Tour 2018.

Když k tomu sem tam přidáte bicí, elektrické kytary a zaplněný sál pražského Kongresového centra, bude představa téměř přesná. Pro úplnost dodejme, že skupina Gregorian se svojí speciální vánoční show zavítala do Prahy v úterý 11. prosince a o den později si ji ještě jednou zopakuje.

Gregorian. Holy Chants Tour 2018. © Jana Braunová

Již při první skladbě Don't give up se představilo všech osm zpěváků a také dechberoucí světelná show rozehrávající barvy a obrazce po celém velkém sále i stropě pražského Kongresového centra. Začátek koncertu se odehrával v pomalé, klidné a až mystické atmosféře, která k mužům v kápích přesně pasovala. Gregorian představili své dokonale sladěné hlasy ve společných partech, i čisté sólové části. Další písně následovaly v rychlém sledu za sebou a jen občas byly prokládané krátkými pozdravy či komentáři.

Své vystoupení Gregorian doprovázeli jednoduchou choreografií skládající se z prostých úkroků, či jednoduchých otoček a výměny míst, zcela v duchu iluze chování středověkých mnichů. Záhy však publiku ukázali, že mají i jinou stránku. Skladba Walking in the Air (známá od kapely Nightwish) k jejich hlasům přidala bicí a elektrickou kytaru. A znělo to opravdu skvěle.

Gregorian. Holy Chants Tour 2018. © Jana Braunová

Amelie Brightman vplula na pódium v originální červené róbě se známou skladbou Mistletoe and Wine (Christmas Time). Pro diváky nešetřila úsměvy a pro své mužské kolegy objetím, které možná trochu nabouralo jejich mnišskou image, koncertu ale dodalo vřelost a teplo. I její krásný hlas ke Gregorianům neodmyslitelně patří, dokonale s nimi ladí a celému vystoupení dodává další rozměr. Následující keltská melodie diváky překvapila dudákem a bubny, Frozen world zase sněžením na jevišti i komentářem, že “po představení můžeme uspořádat koulovačku na parkovišti”. A to ještě diváci netušili, že se ke sněhu na konci koncertu vrátíme.

Gregorian. Holy Chants Tour 2018. © Jana Braunová

Po dvacetiminutové pauze se Gregorian vrátili na pódium spolu s Amelií v dlouhých červených šatech s vlečkou a klasickou Ave Maria. Následovala In the Bleak Midwinter a When a Child is Born (u nás proslavená Karlem Gottem jako Měl jsem rád a mám), doprovázená prosbou Amelie za větší mír ve světě. Známá Peace on Earth (Little Drummer Boy)  zpěváky opět rozhýbala do tanečních kreací. Vybavujete si ji? Rapapapam, rapapapam… A to ještě zdaleka nebyl konec, za doprovodu čtyř muzikantů, hrajících na klávesy, housle, kytaru a bicí, následovaly další a další skladby.

Poslední ohlášená píseň, Fairytale of New York, opět roztančila celé pódium a sklidila zasloužené ovace, stejně jako barevné konfety, které Amelie a zpěváci mezi diváky vystřelili. Ani tím však koncert neskončil. Gregorian s Amelií darovali divákům plnou náruč přídavků, při kterých předvedli své dvě polohy. A těžko říci, která jim sluší více. Zda písně a capella, jako byly Noel Nouvelet či Ding Doing, které nechají vyniknout dokonalé souhře jejich hlasů, či hity s kapelou a velkým aranžmá jako skladby Moments of Peace či Hymn.

Gregorian. Holy Chants Tour 2018. © Jana Braunová

Tou opravdu poslední byla píseň Johna Lennona Happy Xmas (The War Is Over), kterou diváci ocenili dlouhotrvajícími ovacemi ve stoje. A užili si jí nejen oni, ale i Gregorian s Amelií, kteří ze zasněženého pódia začali s očividnou radostí do hlediště plného světýlek házet sněhové koule. Ani ty však nemohly zmrazit vřelou atmosféru koncertu a radost, kterou si s sebou diváci odnesli domů.

Gregorian. Holy Chants Tour 2018. © Jana Braunová

Názor informuji.cz: 100%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Kongresové centrum Praha nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Kongresové centrum Praha

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!