Zimní výstavy ve středních Čechách: retro Vánoce i rok 1989 očima mladých fotografů

Zimní výstavy ve středních Čechách: retro Vánoce i rok 1989 očima mladých fotografů 

Kam na výstavu ve středních Čechách? Přinášíme vám pět tipů na výstavy – třeba na expozici věnovanou oslavě Vánoc během normalizace nebo přehlídku prací studentů fotografie na téma listopadové revoluce a raných devadesátých let.

Jak jsme slavili Vánoce - retrovýstava ve stylu 70. let 20. století – do 5. ledna

Oslavu vánočních svátků v dobách počínající normalizace v Československu přibližuje výstava v Muzeu T. G. Masaryka v Lánech. Připomíná, jaké dárky se tehdy kupovaly – mimo jiné luxusní punčocháče Elite, mýdlo Barbus či voda po holení Pitralon. Z dětských dárků si návštěvníci mohou prohlédnout třeba stavebnici Merkur či vláčky PIKO. Retro expozice nabízí i pohled do typického obýváku sedmdesátých let ozdobeného ve vánočním stylu.

Bety Suchanová: Mezi papírem a jehlou – do 5. ledna

mělnické Galerii Ve Věži nyní najdete průřez dosavadní tvorbou mladé výtvarnice Bety Suchanové. Absolventka animovaného filmu nyní pokračuje ve vysokoškolském studiu animace na pražské FAMU. Svými ilustracemi přispívá do médií, ráda také tetuje a vyšívá. Na výstavě jsou k vidění její práce reflektující politické a společenské dění, globální problémy, úzkosti jedinců z dnešního světa, ale také magické výjevy z autorčina dětství.

Bety Suchanová během vernisáže v Galerii Ve Věži. Foto: archiv MEKUC

Lukáš Havrda: Atrakce – do 19. ledna

Mladý malíř původem z Pojizeří se ve svých námětech zabývá především brutalistní architekturou a jejími monumentálními stavbami. Na aktuální výstavě v Muzeu umění a designu Benešov představuje svůj nejnovější soubor Atrakce, v němž zachycuje chátrající objekty v opuštěných lunaparcích, které již nemohou sloužit původnímu účelu.

Z výstavy Lukáše Havrdy. Foto: archiv Muzea umění a designu Benešov

Socialistický sen – do 16. února

U příležitosti nedávného výročí třiceti let od sametové revoluce připravilo Regionální muzeum v Kolíně výstavu zaměřenou na tuzemskou výstavbu panelových domů a každodenní život lidí v Československu od 50. do konce 80. let minulého století. V Červinkovském a také Veigertovském domě se můžete seznámit mimo jiné s dobovou bytovou kulturou, interiéry, tzv. domácím uměním, nerealizovanými architektonickými návrhy nebo se střípky ze života obyčejných obyvatel Kolína.

Z výstavy Socialistický sen. Foto: archiv Regionálního muzea v Kolíně

80’svoboda – do 16. února

Studenti Ateliéru fotografie II UMPRUM na současné výstavě v kutnohorské galerii GASK prezentují svůj pohled na listopadové události roku 1989 i první svobodná léta v devadesátých letech, ačkoli tuto éru vědomě nezažili. Jejich představy tak vycházejí pouze z útržkovitých informací z médií a dojmů jejich nejbližších. Mezi zastoupenými umělci se objevil Lukáš Hlavín, Johana Kovářová, Ondřej Kubeš a dalších patnáct autorů.

Práce Johany Kovářové. Foto: archiv GASK

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!