Zakladatel Studia Ypsilon Jan Schmid pokřtil svou novou knihu Improvizace, náhoda a jiné vyhlídky

Zakladatel Studia Ypsilon Jan Schmid pokřtil svou novou knihu Improvizace, náhoda a jiné vyhlídky 

V pondělí 10. prosince pokřtil Jan Schmid v Galerii Vinohradská 12 svou novou knihu s názvem Improvizace, náhoda a jiné vyhlídky. Kmotry publikace se stali herec Jan Jiráň, básník a režisér Miloš Horanský a dramaturg Studia Ypsilon Jaroslav Etlík.

Celý křest knižní novinky na půdě Českého Rozhlasu se nesl v příjemné neformální a přátelské atmosféře, ke které přispěly i písně z inscenace Říjen 1918 – Den po dni v podání ypsilonských herců a hereček. Ta vznikla letos na podzim ve spolupráci s Obecním domem u příležitosti 100. výročí republiky. Na úvod zazpíval i jeden z kmotrů knihy Jan Jiráň.

Nová kniha režiséra, výtvarníka, profesora DAMU, zakladatele Studia Ypsilon a renesanční osobnosti českého divadelnictví Jana Schmida nabízí nejen jeho myšlenky a texty o improvizaci jako elementárním způsobu vnímání světa, orientace a myšlení, ale zároveň své čtenáře nabádá, aby byli ve svých životech více tvůrci a nejen pouhými vymezenými pragmatiky. Texty jsou psané s jeho pověstným nadhledem a smyslem pro humor, doplňují je i autorovy kresby.

Křest nové knihy Jana Schmida. Foto: Andrea Morkusová

Jak připomněl kmotr knihy Jaroslav Etlík, její první část vznikla z myšlenek Jana Schmida o divadle a z různých poznámek, které si zapisoval od 60. let do současnosti. Improvizace zde není chápána jako nahodilost, ale vychází z něčeho co je již dané, z nějakého názoru, který se dále otevírá, z oživované tradice. Najdeme zde takové kapitoly jako O principu nahodilosti, Okolnosti improvizace, Jak je to s živým divadlem, či Hercům: Jak se vyvarovat škodlivých emocí, když chcete dobře hrát divadlo.

Druhou částí knihy jsou dodatky a příležitostné texty se společným jmenovatelem Studia Ypsilon a řady přátel a osobností, které s Ypsilonkou nějakým způsobem souvisely - najdete zde texty Nadhled Zdeňka Hořínka, který byl dlouholetým dramaturgem Ypsilonky a skvělým divadelním teoretikem, Studio Ypsilon a jeho liberecká historie, nebo Jaroslav Malina na přeskáčku (aneb co neodnesl čas) týkající se scénografa, malíře a výtvarníka, rovněž dlouholetého spolupracovníka Ypsilonu. Nechybí kapitoly věnované Věře Chytilové či Romanu Janálovi a řada témat, která doplňují první část knihy - například Opery v Ypsilonu či Muzika v Ypsilonu.

Křest nové knihy Jana Schmida. Foto: Michal Oškrkaný

Druhý kmotr, režisér a básník Miloš Horanský, čtenářům doporučil, aby nad knihou, zvlášť v této uspěchané době, meditovali v tichu a tmě. “Najdeme zde i kapitoly jako je Ticho. Co je to ticho, jak je léčivé, proč je důležité, jak je hluboké, jak ho potřebujeme… a takových zastavení je tam spousty. Není to jenom o divadle,” říká. “Je to souhrn, který je schmidovitě moudrý a zároveň paradoxně lehkonohý, hravý. Schmid nikdy nebyl duchamorný, byl moudrý, ale vždycky hravý, to je nádherné spojení.

A dodává: “Když čtu Schmida, tak to je realizovaná divadelní praxe o chaosu a řádu. Jak se chaos proměňuje v řád a řád v chaos. Mám na svém stole dva svazky o chaosu od jiných autorů. Já ty knihy hltám a najednou přijde Schmid a sežere mi to téma doslova a realizuje ho v nádherné moudré knize, která to umí na divadle. A zdůvodní i proč. A víte proč? Protože tam je herec sám sebou. Takže blahopřeji k této knížce a vnořte se, budete mít velmi svaté Vánoce.

Křest nové knihy Jana Schmida. Foto: Andrea Morkusová

Poslední kmotr, herec Jan Jiráň, uzavírá: “O náhodě a improvizaci ve spojení s Janem Schmidem něco vím. Před asi 35 lety jsem náhodou hrál v jednom představení, které Jan Schmid náhodou režíroval. Náhodou se uvolnilo v Ypsilonce místo a já ho dostal jako nabídku. Náhodou jsem studoval cizí jazyky a Jan Schmid mohl po revoluci cestovat se svojí metodou po světě, tak jsem byl náhodou svědkem toho, jak jeho metoda improvizace a jeho divadelní filozofie funguje v zahraničí. A teď jsem šel náhodou kolem.

Křest nové knihy Jana Schmida. © Michal Oškrkaný

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!