#IDEA: Mistrovství světa v komiksovém boxu. Nováček Aquaman málem knockautoval zkušeného Black Panthera

#IDEA: Mistrovství světa v komiksovém boxu. Nováček Aquaman málem knockautoval zkušeného Black Panthera  

Vítáme vás u přehledu boxersko-filmové ligy. Jako každý rok, i loni mezi sebou bojovaly zejména dva silné týmy. Stáj Marvel vyslala hned několik tvrdých zápasníků, oproti tomu asociace DC Comics pouze jednoho. Od těžkopádného Aquamana jsme toho mnoho nečekali. Jistě všichni ještě vzpomínají na propadák, když v týmu boxovala Justice League. Opak byl ale pravdou. DC zřejmě překopalo celý tréninkový plán a vycvičilo boxera, který rozhodně do Mezinárodní boxerské federace patří. Vždyť málem vyhrál i nad Black Pantherem.

Na začátek dnešního shrnutí všech zápasů dovolte trochu historie. Poprvé se zvonění zahajující boj rozeznělo v roce 2008. Dnes největší komiksová asociace Marvel tehdy pustila do ringu trochu namyšleného, ale talentovaného Iron Mana. Najednou ji zkušení a trénovaní svalovci z DC Comics, ani menší společnosti jako Dark Horse či samostatní v podstatě amatérští soupeři, nemohli stačit. Před deseti lety však Marvel jednoduše změnil hru a nastolil v boxersko-komiksovém světě nová pravidla, kterým se teprve nyní ostatní začínají přizpůsobovat.

Za ta léta si studio Marvel vytvořilo velké výcvikové středisko, ze kterého vycházejí v podstatě jen hvězdy. Do loňských klání nejdříve vypustil Black Panthera, který zřejmě bude největším úspěchem, jaký v Marvelu zažili. Příběh z africké Wakandy totiž neuchvátil jen diváky. 

V prvních měsících nové sezóny to vypadá, že největší špičky filmového průmyslu chtějí z téhle trefy do černého udělat dalšího Muhammada Aliho filmového světa. Panther figuroval v cenách BAFTA, málem dostal Golden Glove/Globe v těžké váhové kategorii drama, a nyní má šanci dostat i filmový boxerský pás. Je totiž nominován v osmi Oscarových kategoriích, mimo jiné i v té hlavní. Mezi komiksy se z něj tedy stává další Joe Louise. Jestli mu ale patří výsostný post mezi všemi filmovými sporty, to je ve hvězdách. Měli jsme za to, že v boxu nebude mít soupěře. Mýlili jsme se.

Pět hvězd

Nicméně pojďme si nejprve zrekapitulovat všechny zápasníky této asociace. Marvel minulý rok vyslal celkem pět favoritů. Nejprve dalšího ze známé boxersko-filmové rodiny Avengers, který od začátku bojoval s cílem prohrát. Změna trenéra mu příliš nesedla. Dále druhého Deadpoola. Ten ale technikou nepřekvapil, prohrával i s lehce nadprůměrnými soupeři.

Poté mladšího bratra tak trochu plachého mravenčího muže. Ant-Man a Wasp bojoval čestně, přesto jsme s láskou vzpomínali na jeho příbuzného, který uměl v zápase vše z vteřiny na vteřinu otočit. A na konec sezóny společně se Sony vycvičili animovaného Spider-Mana, který poprávu sbírá ocenění v nižších váhových kategoriích, a také  trochu rozporuplného, i když zábavného Venoma.

Sázka na všechno

Oproti tomu v DC věděli, že si tentokrát nemohou dovolit udělat chybu. Všechno vsadili na jednoho koně, Aquamana. Najali mu skvělého trenéra Jamese Wana, který má sice především 'hororové' zkušenosti, ale dokázal vymyslet fungující tréninkový plán. Potenciálu Jasona Momoi ale pomohla vyniknout i kostýmová designerka Kym Barrettová, která v minulosti dělala pro Matrix, nebo kameraman Don Burges. Ten trénoval například i Osm hrozných. To bývaly skvělé zápasy, i když plné krvavých ran.

Na konci roku se tak mohlo odehrát skutečně zajímavý boxerský šampionát. Aquaman vs. celý Marvel Universe. Deadpoola i Ant-Mana složil americko-australský svalovec v prvním kole. Překonal je ve vtipu, výpravě, hereckých výkonech i příběhu, a ani se přitom nezapotil.

Zápasil samozřejmě i s Avengers a měl velké štěstí, že poprvé po letech nebyli zcela ve formě. Aquaman dostal několik tvrdých úderů přímo na solar, přesto pokaždé vstal a dál rozdával i přijímal rány. Nikdo knockoutován nebyl, Aquaman vyhrál 2:1 na body. Mluvme ale o štěstí, že se nemusel utkat s novým Spider-Manem, ten totiž patří do lehčí váhové kategorie. Přesto by ale zřejmě těžkopádného Aquamana nejspíš porazil. Zkušenosti a rychlost jsou totiž mnohdy víc než síla.

Aquaman vs Black Panther

Došlo tedy na poslední zápas. Aquaman vs Black Panther. Nemotorný nováček proti zkušenému hřebci se silným týmem v zádech. Nebudeme vám lhát, tušili jsme, že to Aquaman projede. Ale nevěděli jsme, že to bude pro matadora tak těžké. Pravý hák humorem, levý hák grafikou, pral se jako lev. Panther ho ale nakonec v posledním kole knockautoval. A i když se mořský potetovaný silák snažil vstát, nepodařilo se mu to.

Po tak vyrovnaném zápase to bylo zklamání horší, než když Apollo Creed prohrál s Ivanem Dragem. S koncem odpočítávání DC Comics opět prohráli mistrovství. Změna ale přišla, Marvel by se totiž měl začít po letech bát.

Nadcházející sezóna

Tabulky jsme smazali, nyní nás čeká nová sezóna. A stejně jako Rocky pomstil svého starého přítele, i noví borci z DC Comics mohou ukázat, že na Marvel mají. V Justice League už příliš nevěříme, tahle rodina v sobě prostě nemá boxerské srdce. Doufáme ale, že se nám letos předvede už několik let zraněný Shazam! a samozřejmě další z klanu Jokerů.

Víme předem, že to budou neodolatelné zápasy. Do nejvyšší kategorie totiž přijde i stáj Dark Horse, která po letech přivádí do ringu Hellboye. Za Marvel má potom nastoupit Captain Marvel. Jedna z mála zástupkyní ženského boxu, který se do nejvyšší soutěže dostal teprve nedávno, má naše velké sympatie. A nesmíme zapomenout, že kromě dalšího Spider-Mana nebo Nových mutantů přijde i další Avengers se zlověstnou přezdívkou Endgame. Zkrátka čekají nás zápasy plné tvrdých ran, hrdinství i slz.

Děkujeme, že jste náš boxersko-filmový přehled sledovali. Pro tentokrát se od mikrofonu loučíme, ale ohlásíme se už v dubnu, kdy vám představíme již zmiňovaného Shazama, Hellboye a Avengers.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!