Autentické výpovědi i stovky fotografií. Kompletní ilustrovaná historie kapely Metallica cílí na fanoušky i nepříliš znalé posluchače

Autentické výpovědi i stovky fotografií. Kompletní ilustrovaná historie kapely Metallica cílí na fanoušky i nepříliš znalé posluchače 70%

Patříte mezi fanoušky kapely Metallica a myslíte si, že víte o této metalové legendě úplně všechno? V tom případě si můžete své znalosti otestovat v knize Metallica - Kompletní ilustrovaná historie. Novinář Martin Popoff v ní chce čtenáře přesvědčit, že i ti nejzapálenější nadšenci mají o své oblíbené hudební hvězdě stále co objevovat.

Po kladně hodnocené biografii kapely Black Sabbath si vzal jeden z nejznámějších heavymetalových publicistů Martin Popoff na paškál kalifornskou formaci Metallica, aby přiblížil její vzlety i nezbytná škobrtání. Výsledkem jeho práce je kniha Metallica - Kompletní ilustrovaná historie, která nevsází jen na text složený z často velmi zajímavých a cenných výpovědí, ale také na vizuální stránku. Tu tvoří nejen fotografie, ale také ukázky nejrůznějších vizuálů, obalů nahrávek, propagačních materiálů či vstupenek. 

Rychlý vzlet nyní již nejprodávanější metalové skupiny světa, náhled do jejích začátku i do vztahů mezi jednotlivými členy kapely. Kniha zaujme hned na začátku množstvím fotografií a textem, který z velké částí tvoří autentické výpovědi nejen se členy kapely, ale i s dalšími osobami, které s ní přišly do blízkého styku. Přestože se zaměřuje především na profesní dráhu formace a nevěnuje tolik pozornosti soukromým životům jednotlivých členů, nevyhýbá se událostem, které její hudbu bezpochyby ovlivnily - patří mezi ně nejen změny ve složení, ale rovněž tragická smrt baskytaristy Cliffa Burtona či dlouhý pobyt Jamese Hetfielda v léčebně. 

Popoff si rozhodně v textu nehraje na nějakou objektivitu. Sám alba, písně i koncerty hodnotí a nabízí čtenářům svůj vlastní názor. Nebyl však tak sebestředný, aby si myslel, že právě ta jeho myšlenka je jediná správná. Nechal proto do svého textu 'zasáhnout' také spřízněné hudební publicisty, kteří připravili profily a minirecenze jednotlivých desek, tudíž se ke čtenáři dostává několik úhlů pohledu. Nejpatrněji je to vidět asi u hodnocení alba St. Anger. Zatímco Popoff ho hodnotí poměrně negativně a označuje ho jako divné, Jaan Uhelszki se k němu staví spíše pozitivně a používá slova jako našlapané a emocionální. Zkrátka na jednu a tu samou věc existují různé názory. A Popoff se je čtenářům nebojí nabídnout. 

Přestože je text informačně poměrně hutný - přináší mnohdy poměrně detailní informace o jednotlivých albech, písních a dalších aktivitách kapely - zůstává stále velmi čtivý a srozumitelný i pro ty, kteří se o Metallicu nikdy příliš pozorně nezajímali. Knize by však neuškodila lepší strukturace a bohužel zážitek z jinak obsahově velmi kvalitního textu kazí stylistické chyby i překlepy. Čtivost tak mnohdy komplikuji kostrbaté věty, opakování slov (a to nejen ve výpovědích, kde se to dá pochopit) a také některé chyby ve značení přímých řečí. 

Atmosféru knihy pak dotváří samozřejmě již zmiňovaná vizuální stránka, která je velmi obsáhlá a různorodá. Fotografie z koncertů i mimo ně ukazují kapelu, jak se vyvíjela v čase. A kniha jim dala neobvykle mnoho prostoru a také výborný formát a kvalitní papír, na němž jednotlivé snímky dokážou skvěle vyniknout. Škoda jen, že se vizuály jednotlivých stránek nevyhnuly jisté kýčovitosti, která knize naopak body ubírá. Vážně je zapotřebí barvit stránky různými odstíny nebo na nich nechat šlehat plameny, aby čtenář pochopil, že jde o metal a tvrdou hudbu? 

I přes výtky je však tato kompletní ilustrovaná historie důstojnou knihou věnovanou jedné z nejuznávanějších kapel metalových a rockových dějin. Nabízí přesně to, co slibuje. S jakousi samozřejmostí vás vtáhne do začátku sedmdesátých let, kdy Lars Ulrich bubnoval na kbelíky, a vyplivne v roce 2016, kdy světlo světa spatřila desátá a doposud poslední nahrávka Hardwired…to Self-Destruct.

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!