Největší Záhada Silver Lake? Že nevyšla v létě

Největší Záhada Silver Lake? Že nevyšla v létě70%

David Robert Mitchell napsal a zrežíroval velmi svižný až šílený film o tom, co všechno se může stát v Los Angeles. Dočkáte se drog, nahoty i svobodných zednářů.

Režisér David Robert Mitchell, který před pár lety vstoupil do českých kin s hororem Neutečeš, jenž se snažil vyniknout nad generickými lekačkovými horory originálním nápadem o pohlavně přenositelném démonu a slušnou děsivou a trochu retro atmosférou. Zmiňovaný snímek se bohužel ke konci začíná rozpadat. Mitchellovi se nepodařilo udržet snímek na stejné notě a sklouzl právě k oněm hysterickým hororům. Je příjemné vidět, že se poučil ze svých chyb, a díky tomu je jeho další film Záhada Silver Lake konzistentní, divoký, atmosférický a neuvěřitelným způsobem originální. Prostě natočil film, který stojí za to vidět.

Přes svůj název Záhada Silver Lake a přes hlavní zápletku o nezaměstnaném mladíkovi z Los Angeles, který se zamiluje do dívky odnaproti, a když najednou tato dívka zmizí, rozhodne se po ní pátrat, není film žádná detektivka. Maximálně film noir, se kterým snímek vážně koketuje. Je to spíše velká mozaika konspiračních teorií a mýtů z okolí Los Angeles a Hollywoodu. Mladík během svého pátrání postupuje díky své konspirační logice od tajemného symbolu na zdi k šifrovaným textům kapely Ježíš a nevěsty Drákulovy na tajemnou párty na střeše mrakodrapu nebo na tajemnou párty podzemí až ke králi všech bezdomovců.

Andrew Garfield, který téměř po celou, možná až příliš dlouhou, stopáž snímku nesleze z plátna, podává velmi věrohodný výkon. Navíc, divákovu oku bude velmi sympatické, když se v mnoha zvratových momentech filmu tváří úplně stejně zmateně jako celý kinosál. Ostatní postavy jsou ovšem redukovány pouze na objekty sexuální tužby hlavního hrdiny (film se nahoty nebojí), na stopy, které ho mají zavést k ztracené dívce nebo na podivné tvory ze zákoutí Los Angeles (ani tady se film nahoty nebojí).

Je sympatické, že se Záhada Silver Lake nebere vůbec vážně a nesnaží se za každou cenu dávat šílené cestě mladíka za zmizelou dívkou nějaké hluboké poselství. Je to především řemeslně dobře natočený a originálně napsaný biják, na který se bude skvěle dívat nejlépe za horkého večera v letním kině.

Názor informuji.cz: 70%

Kdy a kde dávají film: Záhada Silver Lake

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!