Zimní výstavy ve Slezsku: litografie Pabla Picassa i filmové hvězdy první republiky

Zimní výstavy ve Slezsku: litografie Pabla Picassa i filmové hvězdy první republiky 

S přehledem výstav míříme do nejvýchodnější části republiky. V zimním období můžete ve Slezsku zhlédnout třeba přehlídku unikátních litografií slavného kubistického malíře nebo expozici věnovanou domácím hvězdám stříbrného plátna v prvorepublikové i válečné éře.

Vánoce ve světě – do 8. ledna

Jak se slaví Vánoce u našich sousedů nebo také ve vzdálených exotických zemích? Odpověď vám dá expozice v historické výstavní budově Slezského zemského muzea v Opavě. Interaktivním způsobem ukazuje sváteční tradice a obyčeje ze všech koutů planety, představuje jejich podobnosti a zároveň i mnohé rozdíly. Některé obyčeje si návštěvníci můžou i sami vyzkoušet.

Z výstavy Vánoce ve světě. Foto: archiv SZM

Vánoční pozdravy – do 12. ledna

Do sbírek Muzea Beskyd ve Frýdku-Místku nedávno přibylo dvě stě vánočních a novoročních pohlednic, které byly adresované jedné místní rodině v období protektorátu. Přání zdraví, radosti a příjemných chvilek je pokaždé jiné, ale vždy adresátům přinášelo potěšení. Prohlédnout si je můžete na aktuální výstavě.

Pablo Picasso jako inspirace – do 26. ledna

Unikátní kolekce litografií „otce kubismu“, významného španělského výtvarníka Pabla Picassa, je nyní k vidění na výstavě v Muzeu Třineckých železáren a města Třince. Nashromáždil je českobudějovický galerista ze soukromých sbírek v tuzemsku i zahraničí. Obrazy doplní fakta o autorově životě na doprovodných panelech.

Z výstavy Pablo Picasso jako inspirace. Foto: archiv Trisia

Hvězdy stříbrného plátna – do 16. února

Nahlédnout do života filmových hvězd první republiky a protektorátu, jakými byli Oldřich Nový, Lída Baarová, Vlasta Burian, Adina Mandlová, Jaroslav Marvan a spousta dalších, a dozvědět se něco o zákulisí tehdejší kinematografie můžete na současné výstavě ve Flemmichově vile v Krnově. Nechybí tu dobová herecká šatna, osobní předměty herců a hereček, filmové plakáty a originály karikatur či dobové oblečení a módní doplňky.

Fenomén Igráček – do 29. února

Slavná československá figurka spatřila světlo světa před více než čtyřiceti lety. Výstava v Ostravském muzeu vrátí dospělé návštěvníky do dětství a jejich ratolestem přibližuje, s čím si jejich rodiče v sedmdesátých a osmdesátých letech hrávali. Čeká tu na ně třeba speciální ostravská postavička horníka v uniformě či olomouckého biskupa Bruna ze Schauenburku, tvořivá dílna i nejslavnější Igráček – zedník z roku 1976.

Oldřich Nový a Nataša Gollová ve snímku Eva tropí hlouposti. Foto: © Lucernafilm

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!