Kam na vánoční trhy v Praze? Tipy na místa s tou nejlepší vánoční atmosférou

Kam na vánoční trhy v Praze? Tipy na místa s tou nejlepší vánoční atmosférou  

Praha se každoročně na přelomu listopadu a prosince zahalí do vánoční atmosféry. Do tmy se rozzáří tisíce světýlek a ze stánků vánočních trhů zavoní opojná vůně svařeného vína, nejrůznějších punčů a pečených kaštanů. Pokud stále nevíte, kam se za těmi nejhezčími trhy vypravit a kdy mají otevřeno, je tu pro vás náš letošní přehled.

Náměstí Míru

Jako první se v Praze každoročně otevírají vánoční trhy na náměstí Míru u kostela sv. Ludmily. Až do 24. prosince se zde můžete těšit z bohaté nabídky tradičních produktů, vánočních stromečků, adventních věnců, jmelí a občerstvení, mezi kterým nemůže chybět vánoční punč, svařené víno, palačinky nebo speciality na grilu. Letos se můžete potěšit i vyřezávaným Vinohradským betlémem, jehož autorem je řezbář Petr Dobrý. Trhy jsou v provozu denně od 10:00 do 20:00 hodin.

Vánoční trhy na náměstí Míru. Foto: archiv vánočních trhů

Pražský hrad

23. listopadu začaly vánoční trhy také na náměstí sv. Jiří na Pražském hradě. Hned za katedrálou sv. Víta, Václava a Vojtěcha tak můžete vybírat z tradičních výrobků i gastronomických specialit. Chybět samozřejmě nemůže několik druhů oblíbeného svařáku a ukázky tradičních řemesel – k vidění bude kovář, ražba mincí, malování ozdobiček či výrobky z ovčí vlny.

Vánoční trhy zde potrvají až do 6. ledna, stánky jsou otevřené od pondělí do čtvrtka od 9:00 do 18:00 hodin a od pátku do neděle od 9:00 do 19:00 hodin. 

Tylovo náměstí

Od úterý 26. listopadu budou otevřeny i vánoční trhy na Tylově náměstí nedaleko zastávky tramvají I. P. Pavlova. Nakoupit zde můžete jmelí, adventní věnce, svíčky, hračky pro děti či vánoční ozdoby a chybět samozřejmě nebudou ani nejrůznější pochutiny. Zajít sem můžete až do 24. prosince.

Vánoční trhy na Pražském hradě. Foto: archiv vánočních trhů

Staroměstské náměstí

V sobotu 30. listopadu se otevřou i nejznámější vánoční trhy na Staroměstském náměstí. Po celý den a večer se můžete těšit na 29. Mezinárodní festival adventní a vánoční hudby s cenou Petra Ebena a v 16:30 na slavnostní rozsvícení vánočního stromu, který letos pochází z Libereckého kraje.

Na trzích, které nesou téma Andělské Vánoce, najdete desítky stánků s vánočním zbožím, dárky, keramikou, porcelánem či hračkami a seženete zde i cukroví a něco dobrého na zahřátí a na zub. Chybět nebudou ani ukázky tradičních řemesel, oblíbený vyhlídkový most či betlém a zasněžená vesnička.

Po celou dobu konání trhů si mohou návštěvníci užít i program na velkém pódiu, v němž nechybí živá vystoupení folklórních, národopisných a dětských souborů z celé republiky i ze zahraničí a účinkující jako Mirai, Tomáš Klus, Support Lesbiens či Čechomor.

Prodejní domky budou otevřeny denně od 10:00 do 22:00 hodin, stánky s občerstvením až do půlnoci. Trhy potrvají až 6. ledna 2020. Rozsvícení vánočního stromu se bude opakovat po celou dobu trhů každý den v 16:30, 17:30, 18:30, 19:30, 20:30 a 21:30 hodin. 

Václavské náměstí

V dolní části Václavského náměstí se trhy otevřou rovněž v sobotu 30. listopadu a potrvají až do 6. ledna.  Kromě stánků s vánočním sortimentem tržištěm zavoní i tradiční vánoční pokrmy, jako jsou perníčky, svařené víno, horký punč nebo vánoční cukroví. Otevřeno bude každý den od 10:00 do 22:00 hodin, některé stánky s občerstvením opět zůstanou v provozu až do půlnoci.

Náměstí Republiky

Stejnou otevírací dobu budou mít také vánoční trhy na náměstí Republiky, které 30. listopadu vyrostou před obchodním centrem Palladium. I zde najdete sváteční výzdobu, vánoční zboží a rukodělné výrobky a chybět nebudou ani tradiční pokrmy jako cukroví, svařák či horké kaštany.

Vánoční trhy Anděl. Foto: archiv vánočních trhů

Anděl

Rovněž 30. listopadu se otevřou vánoční trhy na pěší zóně Anděl. Zavítat sem můžete každý den od 10:00 do 19:00 hodin až do 23. prosince. 1. prosince v 16:30 hodin se navíc na prostranství před nedalekým kostelem sv. Václava slavnostně rozsvítí vánoční strom. Od 15:00 do 17:00 hodin zde pro děti budou připraveny i vánoční dílničky a pro všechny bohatý doprovodný program. Chybět již tradičně nebude ani svařák, čaj, dětský punč a drobné vánoční cukroví.

Úvodní foto: vánoční trhy na Pražském hradě, archiv vánočních trhů 

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!