Nejnovější články » Filmové novinky

Počtrnácté do světa orientální kinematografie. Filmasia se letos zaměří na literární adaptace

5.12.2018,

Tradiční filmová přehlídka asijského filmu letos nabídne výhradně adaptace knih z Číny, Jižní Koreje i Japonska spolu s doprovodnými diskuzemi s překladateli asijské literatury.

Na čtyři dny se hlavní české město znovu ponoří do tajů snímků z asijského kontinentu. Letošní výběr vychází z originálních děl čínské, korejské i japonské literatury. 

Festival Filmasia spustí projektory už zítra v 19 hodin s adaptací čínské novely Dva liangy rýžového vína pod názvem Kronika obchodníka s krví v režii Ha Jeonga-woo, jindy často obsazovaného do filmů jako herce (Komorná, Berlínská mise).

Kino Ponrepo dále v pátek nabídne příležitost zhlédnout korejskou adaptaci knihy Vegetariánka. Talentovaný režisér Lim Woo-seong příběh převyprávěl jako cronenbergovský horor těla, který otevřeně rozkrývá submisivní postavení žen v jihokorejské společnosti.

Sobota pak bude ve znamení čínského filmu, konkrétně čtvrtého uměleckého počinu Zhang Yimoua Zavěste červené lucerny, který vychází ze Su Tongovy novely Manželky a konkubíny. Historické drama vyhrálo cenu BAFTA v roce 1993 a o rok dříve dokonce získalo nominaci na Oscara.

Poslední den čtrnácté Filmasie odstartuje rozvážný Totem vlka o mladém muži, který se rozhodne vychovat vlčí mládě a celý festival zakončí v neděli 9.12. mezinárodní hit Vzplanutí.

Kompletní program naleznete na internetových stránkách www.filmasia.cz