Selfíčko Warholky i spotřební Ježíš. Andyho odkaz v tvorbě současných umělců

Selfíčko Warholky i spotřební Ježíš. Andyho odkaz v tvorbě současných umělců70%

Poslední zastávkou putovní výstavy Factory Tour, na níž třicítka českých a slovenských výtvarníků vzdává poctu přednímu popartistovi Andy Warholovi, je pražská galerie Černá labuť. Díla si zde můžete prohlédnout do konce ledna.

Jak se promítlo vidění světa jedné z vůdčích osobností amerického hnutí pop-art, která by v letošním roce oslavila devadesáté narozeniny, v současném výtvarném umění? Tuto otázku si položili organizátoři kolektivní výstavy, na které se potkávají nepříliš sourodí výtvarníci.

Všechny vystavující bezesporu spojuje nepokrytý zájem o Andy Warhola. Ten byl nejenom výrazným umělcem druhé poloviny 20. století, ale i skvělým byznysmenem, který razil heslo „dobrý obchod je nejlepší umění.“ Všední produkty denní potřeby vyzdvihoval a dobové celebrity naopak zprofanoval.

Přímý vliv Warholových děl se na výstavě objevuje spíše sporadicky. Autorovu fascinaci masovou výrobou zpracovala v podobě „spotřebních“ krucifixů z křiklavě barevného silikonu sochařka Martina Chloupa. Rastrovou verzi proslulých portrétů s použitím akrylu namísto sítotisku vytvořila Markéta Urbanová na obraze herečky Sophie Loren.

Dnes už kultovní Campbellovu polévku do svých sépiových aktů poněkud nuceným způsobem zakomponovala fotografka Sára Saudková. Typické násobení motivů si vzal za příklad Joska Skalník a jeho modře laděné snové litografie vznikly jako triptych.

© Roman Franta, Warhol, olej, 2018. Foto archiv galerie

U dalších vystavujících jde o volnou inspiraci především umělcovým bouřlivým životem a lidmi z jeho okolí, případně prvky hnutí jako takového – ty se promítly například do olejomalby Lukáše Miffka nazvané Macho-world, jež evokuje kolážový styl Richarda Hamiltona.

Osudové ženy podnítily Terezu z Davle, která zvěčnila jednu z Warholových superstar Edie Sedgwick v digitální éře – špulící pusu na namířenou selfie tyč. Milan Cais na výstavě prezentuje dva umělcovy portréty s „třetím okem“ uprostřed čela. Odkazuje tak nejspíš na umělcovu silnou intuici, ale možná i na kauzu Valerie Solanasové, která postřelila umělce a jeho spolupracovníky v ateliéru Factory.

Část výstavy do konce týdne stále probíhá také v opavské galerii, první návštěvníci tedy zatím nemají možnost vidět kompletní soubor děl, který za zhlédnutí rozhodně stojí.

© Sára Saudková, Noc s Andy Warholem, 2018, fotografie. Foto archiv galerie

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!