Láska a jiné závislosti - stoický návrat k béčkovým komediím

Láska a jiné závislosti - stoický návrat k béčkovým komediím30%

Je zcela logické, že na začátku jara se s romantickými komediemi roztrhl pytel. Po inteligentním a povedeném Hezkém vstávání nám distributoři nabídli vskutku nestandardní podívanou s excelentní hlavní dvojici o lásce vzkvétající ze vztahu založeném na prázdném sexu – Hlavně nezávazně. Teď do kin přichází další slaďárna podobného zaměření, která ovšem v porovnání se svými komedijními předchůdci ztrácí na plné čáře.

Novinka oscarového režiséra Edwarda Zwicka Láska a jiné závislosti (i v tomto případě originální název Love and other drugs vypovídá o snímku mnohem lépe než český nepovedený „překlad“) je milostným příběhem sobeckého playboye Jamieho ovládnutého jedinou touhou – vydělat balík peněz – a mladé Maggie postižené Parkinsonem. Jejich cesty se zkříží v kabinetu doktora, kde snažlivý Jamie Randall předstírá asistenta, aby dosáhl svého cíle a získal doktorovu přízeň i souhlas k předepisování léků jim reprezentované společnosti Pfizer. Zcela podle očekávání z jednoho setkání vzejde milostný příběh s nejasným koncem, poněvadž je Jamie urputný donjuan, kdežto Maggie urputná cynička přesvědčená, že budovat společný život se „zdravým jedincem“ je pro ni ztráta času.

Nemůžeme zapřít Zwickovi jeho vypravěčské kvality – točit příběhy, ze kterých mrazí, se mu daří náramně. Jenže romantická komedie je žánr žádající jiné naladění a přístup k detailu než velkoplošná podívaná jako veleúspěšný Krvavý diamant nebo o něco méně napínavý, ovšem lákající na známé tváře a silný příběh dva roky starý Odpor. Trochu si s romancí zahrával naposledy v nepříliš populárním televizním filmu 1/4 Life, jinak je známý především svými povedenými thrillery, což znamená jediné: zpráva o tom, že se Zwick pustil do natáčení komedie s Anne Hathaway a Jakem Gyllenhaalem skytala pro každého filmového fanouška velkou událost, protože ať už by se jednalo o propadák nebo o povedený trhák, v obou případech bychom byli překvapeni.

Bohužel se zázrak nekonal a film se krutě ponořil do bažin hollywoodského průměru, kam zatáhl i dobrého vypravěče Zwicka. V porovnání s inteligentními komediemi zmíněnými v úvodu recenze, hemžícími nebanálním humorem a povedenými chytrými hláškami, Láska a jiné závislosti zapadá do škatulky „obyčejný film“. Zkrátka jednou se podívat a hned zapomenout. Scénář nehodnotím jako zcela nešťastný, ovšem z příběhu zarputilého playboye zahrávajícího si s perspektivou rychlého kariérního růstu a zároveň zamilovaného do nevyléčitelně nemocné dívky je cítit něco umělého.

Pro každého fanouška Anne Hathaway film může být zajímavým kouskem do kolekce, především proto, že v celé první půlce máme možnost obdivovat její prsa víckrát než je zapotřebí (režisérovi se její ňadra evidentně zalíbila tolik, že nechtěl promarnit jedinou příležitost je divákovi ukázat), nemluvě o sexuálních scénách střídajících se jako na běžícím pásu, často naprosto zbytečných a nesmyslných. Hned po tom, co si uvědomíme, že jsme vlastně přišli na romantickou komedii, nikoli na erotický film, který nám Zwick prostřednictvím nepovedeného střihu nabízí, nastává další zlom. Když se v první půlce souložilo jak o život, druhá se táhne hlemýždím tempem. A tak ve chvíli, kdy si protagonista uvědomí, že svou opravdovou životní lásku nevymění za žádné peníze a kariérní postupy na světě, jsme už natolik znudění, že ani celkem povedená (jedna z mála, mimochodem) scéna honičky zamilovaného Jamieho za ujíždějícím autobusem s Maggie nás nedokáže rozveselit/rozesmutnit/rozbrečet (nehodící se škrtněte v odvislosti od toho, co především očekáváte od romantické slaďárny).

Po zhlédnutí hořkosladké komedie přede mnou vyvstal další problém: do které kategorie ji zařadit. Na novodobé romance rozhodně nepasovala (především z toho prostého důvodu, že za Hlavně nezávazně, kde se také sexuální styk provozuje ve velkém, zaostává, co do aktuálnosti a do nadčasovosti), na film o parchantovi, který se znenadání zamiluje a ztratí na svém „parchantovství“ mi Láska a jiné závislosti také nesedla, protože Jake Gyllenhaal není Matthew McConaughey ani Gerard Butler a se svým dětským vzezřením a naivními očima do role záludného playboye nezapadá. Ještě zůstává kategorie teenage komedie ve stylu Prci, prci, prcičky. Ač se tohle zařazení může každému, kdo film ještě neviděl, zdát zavádějícím, ujišťuji, že role přiblblého nadrženého bratra protagonisty je skutečně učebnicovým příkladem hrdiny pubertálního filmu. Sprostými vtipy a nechutnými scénami se ve filmu jen hemži, což na snímek režiséra Krvavého diamantu je poněkud nelichotivé hodnocení. Veškerá roztomilost Love and Other Drugs, už pokud tam vůbec nějaká zbyla, se buduje na vnadách Hathaway (jejího přirozeného charismatu si ve filmu moc neužijete) a roztomilém slovíčkaření Gyllenhaala.

Říct o filmu, že byl pro mě velkým zklamáním, bude poněkud nespravedlivé především proto, že mám s čím porovnávat. Pro toho, kdo se dlouho nevydal na žádnou romantickou komedii a nutně potřebuje dávku sentimentu, by Láska a jiné závislosti mohla být lehkým jarním rozptýlením. Jenže je třeba mít na vědomí, že snímek nemá čím překvapit: banální příběh a stupidní dialogy připomene béčkové romance, které se v novém milleniu točily ve velkém a jsou k dispozici v každé půjčovně DVD. Ostatně Podzim v New Yorku – nestárnoucí klasika s Richarem Gerem a Winonou Ryder o toleranci a lásce k nevyléčitelně nemocné dívce – je tisíckrát procítěnější a opravdovější než její letošní nepovedená napodobenina.

P.S. Zájemcům o farmaceutický průmysl by film mohl poskytnout několik vskutku zajímavých poznatků.

Názor informuji.cz: 30%

Kdy a kde dávají film: Láska a jiné závislosti

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!