Příběhy obrazů a soch vtipnou formou přibližují nejmladším čtenářům dějiny výtvarného umění

Příběhy obrazů a soch vtipnou formou přibližují nejmladším čtenářům dějiny výtvarného umění90%

Kniha Příběhy obrazů a soch Štěpánky Sekaninové a Jakuba Cenkla jsou zajímavou publikací pro děti, která přibližuje mladým čtenářům nejzásadnější díla z dějin výtvarného umění.

Příběhy obrazů a soch čtenáře provází siamská kočka Mína, která si dala za cíl povědět dvojčatům Anně a Janě, co je to umění a kdo jsou ti nejuznávanější malíři a sochaři všech dob. Na začátku knihy se dozvídáme, co je to kresba, malba a talent, bez kterého by žádné umělecké dílo nemohlo vzniknout.

Kniha je rozdělena na dvě části, jedna se zaobírá patnácti obrazy, druhá zase patnácti sochami. Jednotlivé umělecké dílo je popsáno na dvoustraně, která kromě textu obsahuje také velké množství obrázků. Kromě toho, že publikace vystihuje podstatu obrazu, zabývá se také uměleckými směry, autory a různými termíny, se kterými se budou děti při pozdějším studiu dějin výtvarného umění setkávat.

Zatažené nebe křižující blesky, větve se klátí v prudkém větru, na kraji bujné džungle číhá tygr na svoji kořist a cení ostré zuby na celý svět. Jeden z bláznivých snů Henriho Rousseaua otisknutý na geniálním obrazu Tygr v tropické bouři

V části knihy, která je věnovaná obrazům, se setkáváme s takovými díly, kterými jsou Mona Lisa, Zrození Venuše, Dívka s Perlou, Avignonské slečny, Výkřik a další. Jedna dvoustrana se také věnuje fenoménu street artu. Část zabývající se sochami zase vystihuje například Moai Moai, Čurajícího chlapečka, Myslitele, Malou mořskou vílu nebo jezdecké sochy.

Kniha obrazů a soch dokáže mladé čtenáře zaujmout textem i svou odlehčenou formou

Kniha je velice zdařilým dílem, které je schopné přiblížit mladým čtenářům nejen to, co je podstatou jednotlivých uměleckých děl, popisuje, jak dílo pravděpodobně vzniklo, ale také to, co za jeho vznikem stálo. I graficky je kniha velice zdařilá, veselé ilustrace ozvláštňují odbornější ladění textu, malý čtenář tak déle udrží pozornost. Kniha je sice primárně určena pro děti, rozhodně je však přínosná i pro dospělé, kteří se v dějinách umění příliš neorientují a rádi by si základní poznatky z tohoto oboru doplnili.  

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!