Z Mostecka až na Hanou, s Raplem i Strážmistrem Topinkou. Česká televize představila projekty pro nadcházející jaro

Z Mostecka až na Hanou, s Raplem i Strážmistrem Topinkou. Česká televize představila projekty pro nadcházející jaro 

Televizní obrazovky bude v příštím roce čekat mnoho nových i staronových projektů. V úterý představila svoje jarní plány Česká televize. Diváci se tak mohou těšit na seriály Most! nebo Zkáza Dejvického divadla, talk Kopta Show, pokračování detektivního cyklu Detektivové od Nejsvětější Trojice a filmy jako Jan Palach, Hastrman, Hmyz nebo Lajka.

"Důraz jsme tentokrát kladli na originalitu, na původní české látky a specifický humor, což se projeví především v seriálech Most! a Zkáza Dejvického divadla," prozrazuje generální ředitel České televize Petr Dvořák„Dalším výrazným rysem následující sezony je zasazení nových projektů do reálií českých regionů, Ústecka, Beskyd, Mostu nebo do okolí Olomouce," doplňuje.

Jak se žije v Mostě!

Jarní tvorba České televize skutečně procestuje skoro celou republiku. Z Mostecka a s černým humorem přichází seriál Most! režiséra Jana Prušinovského a scenáristy Petra Kolečka. Dvojice má za sebou už šest společných úspěšných projektů, mezi ně patří například Čtvrtá hvězda, Trpaslík, Okresní přebor nebo Nevinné lži. Tentokrát si budou brát na paškál téma xenofobie.

„Když jsem se procházel po Mostě, tak ona rasová nenávist najednou působila spíš jako titulek z bulváru. Člověk tam potkává smíšené dvojice, démonizovaný Chanov není žádný slum, ale jen pár dálnicí izolovaných paneláků. Chodil jsem tam na začátku úplně sám a nikdo mi do držky nedal. Každodenní realita je prostě mnohem barevnější než reportáže v televizi," myslí si Prušinovský.

Co se děje v Dejvickém divadle?

S humorem se pytel roztrhne i v Praze. Opět se diváci dočkají herců Dejvického divadla, které jsme mohli vidět právě v již zmiňované Čtvrté hvězdě. Tentokrát ale budou na domácí půdě, a to v seriálu Zkáza Dejvického divadla. Prkna, která pro soubor znamenají život, budou vystavena těžké zkoušce, nedostanou totiž grant na další působení.

„Série má charakter pohledu ‚pod pokličku‘. Velmi rádi si uděláme legraci sami ze sebe, protože to je jedna z možností, jak čelit skutečné krizi divadla, oddálit jeho zkostnatění a zamezit tvorbě z ‚podstaty‘,“ říká režisér série Miroslav Krobot.

Konkurence Karla Šípa

Kromě hrané tvorby se ale v hlavním městě dočkáme další televizní talk show. Václav Kopta si do své Kopta show bude zvát vždy trojici známých osobností. "Od jiných podobných pořadů se náš liší tím, že budu všechny své hosty zpovídat najednou a budu od nich vyžadovat velkou aktivitu,” přiblížil show Kopta.

Trocha detektivky nezaškodí

Z Prahy se ještě na chvíli vrátíme na sever, na Ústecko. Tam se totiž z Krušných hor vrací Rapl, tedy major Kuneš v podání Hynka Čermáka„Ty postavy známe, tak jsme si dovolili více pracovat s jejich charaktery a druhou řadu jsme postavili na humornějších situacích. Prostě se seriál nebere tolik vážně, má odstup a nadhled,“ slibuje scenárista a režisér Jan Pachl.

Vraždy na Hané

Pak už ale bude čas se vydat směrem na východ, do ne až tak malebné Olomouce. V tradičním prostředí pro detektivní série spisovatele a učitele na Univerzitě Palackého Michala Sýkory se diváci tentokrát vydají pátrat po Vodníkovi

„Vodník je klasická investigativní detektivka opírající se o místní hororovou legendu – Vodníka Karla Jaromíra Erbena,“ vysvětluje režisér Viktor Tauš„Pro mě je však především studií toho, co s člověkem udělá konfrontace se zlem, které není pojmenováno a objasněno," vysvětluje.

Vyšetřovatelka Marie Výrová, kterou fanoušci z cyklu Detektivové od Nejsvětější Trojice dobře znají, bude pátrat na jaře dokonce dvakrát, jejím dalším případem budou Živé terče režiséra Jana Hřebejka.

Specifické na celém cyklu je, že každý případ je tak trošku jiný žánr a podepisuje se na něm i odlišný přístup režiséra. V Živých terčích jsem se zaměřil převážně na osudy obětí a podezřelých,“ představuje svou část projektu Hřebejk.

Z Olomouce už je to coby kamenem dohodil do Prostějova, kde na jaře budete moci potkávat Strážmistra Topinku, tedy spin-off seriálu Doktor Martin„Natáčeli jsme ve stejném prostředí, ale trošku se změnil žánr. Nyní v každém díle řešíme nějakou vesnickou detektivní zápletku. Takže se tempo trochu zrychlilo,“ vysvětluje režisér Petr Zahrádka.

Vedle představitele Topinky, Roberta Mikluše, se v seriálu objeví i postavy divákům známé už z Doktora MartinaMiroslav Donutil, Gabriela Marcinková, nebo Norbert Lichý, ale také nové postavy v podání Jiřího Bartošky, Veroniky Freimanové, nebo Jenovéfy Bokové.

Filmové jaro

Na jaře se ale nebude vyšetřovat jen v seriálech, ale i ve filmech. Česká televize odvysílá tři filmy podle detektivek Jany Proškové - Případ dvou sester, Případ dvou básníků a Případ dvou manželek s Viktorem PreissemDavidem Matáskem v hlavních rolích. 

Několik filmů se také dostane z kinosálů na televizní obrazovky. Diváci se tak mohou těšit na snímek Jan Palach režiséra Roberta SedláčkaHmyz slavného českého surrealisty Jana Švankmajera, hororově laděný milostný příběh Ondřeje Havelky Hastrman s Karlem Dobrým, animovaný sci-fi muzikál Lajka Aurela Klimta, tragikomickou road movie s Jiřím Menzelem Tlumočník, slovenský thriller Čiara režiséra Petera Bebjaka, který se snímkem zvítězil i v kategorii nejlepší režisér na Karlovarském filmovém festivalu, drama Na krátko8 hlav šílenství s Anetou Langerovou, film z prostředí urban parkouru Ani ve snu! a na už zmiňovanou sérii, tedy na snímek Doktor Martin – Záhada v Beskydech, který do kin přichází začátkem letošního prosince.

Recenzi na snímek Jan Palach si můžete přečíst zde.

Recenzi na snímek Hastrman si můžete přečíst zde.

Recenzi na snímek Tlumočník si můžete přečíst zde.

Recenzi na snímek Čiara si můžete přečíst zde.

Novinku k snímku 8 hlav šílenství si můžete přečíst zde.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!