Pocta Bergmanovi a silné ženské příběhy z Amazonie. Takový bude 14. ročník Festivalu krátkých filmů

Pocta Bergmanovi a silné ženské příběhy z Amazonie. Takový bude 14. ročník Festivalu krátkých filmů  

Pražská kina Světozor a Pilotů budou v lednu opět hostit Festival krátkých filmů, který nabízí aktuální pohled na světovou krátkometrážní tvorbu. Během svého 14. ročníku uvede poctu Ingmaru Bergmanovi, příběhy ženských hrdinek z oblasti Amazonie i krátké filmy oceňovaného portugalského tvůrce Gabriela Abrantese.

„V lednu příštího roku proběhne již po čtrnácté Festival krátkých filmů Praha, který je sesterskou akcí Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary,“ představuje akci ředitel karlovarského festivalu Jiří Bartoška, „během uplynulých roků si tato přehlídka vytvořila vlastní tradici a fanouškovské zázemí. Jsme rádi, že jejím prostřednictvím přinášíme publiku nejen to nejlepší ze současné světové produkce krátkometrážní tvorby, ale v rámci soutěžní sekce dáváme i mladým českým filmařům prostor představit svá díla v oblasti, která u diváků získává stále větší oblibu.“

Hlavní část programu Festivalu krátkých filmů, jenž se uskuteční v termínu od 23. do 27. ledna v pražských kinech Světozor a Pilotů, bude i tentokrát tvořit Mezinárodní soutěž krátkých hraných filmů v délce do 30 minut. Tato sekce nabídne téměř dvacítku snímků z celého světa. Chybět nebude ale ani soutěž českých filmů. O vítězích rozhodnou mezinárodní poroty, v nichž zasedne třeba polský režisér a scénárista Tomasz Wasilewski, americký filmový kritik a filmař Kevin B. Lee či dramaturgyně Laurence Reynolds.

Samozřejmě že součástí chystaného ročníku budou také tematické sekce. Jedna z nich bude věnována jednomu z nejvýznamnějších filmových režisérů 20. století Ingmaru Bergmanovi. Sekce s názvem Amazona se pak zaměří na příběhy silných a nepoddajných ženských hrdinek z Amazonie. Část programu bude věnována také portugalskému režisérovi Gabrielovi Abrantesovi, jehož poslední celovečerní snímek Diamantino uvedl i filmový festival v Karlových Varech.

Návštěvníci festivalu nepřijdou ani během 14. ročníku festivalu o oblíbenou Brutal Relax Show složenou z extrémních a hororových titulů. Filmy pohybující se na hraně experimentu a konvenční hrané produkce i snímky využívající neotřelé vypravěčské postupy a výrazové postupy uvede sekce LABO. A na své si přijdou i ti nejmladší návštěvníci v rámci Pragueshorts dětem. Dětský program proběhne 26. ledna v Bio Oku a 27. ledna v kině Aero.

Předprodej vstupenek bude v obou kinech zahájen před začátkem festivalu.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Místo konání: Kino Světozor

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!