Zimní výstavy na západě Čech: ženy disidentky, interaktivní da Vinci i dnešní podoby kutilství

Zimní výstavy na západě Čech: ženy disidentky, interaktivní da Vinci i dnešní podoby kutilství 

Jaké výstavy stojí za to během zimy navštívit v západních Čechách? Vybrali jsme třeba expozici věnovanou disidentkám v dobách normalizace, výstavu zaměřenou na osobnost Leonarda da Vinciho nebo na fenomén kutilství v současnosti.

Ženy v disentu – do konce prosince

Na knihu Bytová revolta: Jak ženy dělaly disent, která vyšla před dvěma lety, navazuje aktuální výstava v plzeňském DEPO2015. Připomíná osudy vybraných dvaceti jedna žen, které se v období normalizace v Československu nebály vzdorovat komunistickému režimu a působit v prostředí Charty 77 či v kulturním undergroundu.

Sami Siva: Hrubý náčrt – do 26. ledna

Výstava kanadského fotografa indického původu Samiho Siva představuje sérii snímků z Indie, které se vymykají západnímu vnímání této země, přesto zobrazují realitu, která je pro mnohé Indy součást každého dne. K vidění je nyní v chebské Galerii 4.

Z výstavy snímků Samiho Siva. Foto: archiv Galerie 4

Leonardo – Cesta do tvořivé mysli renesančního génia – od 11. prosince

V letošním roce si připomínáme půl milénia od úmrtí výjimečného italského malíře a vynálezce Leonarda da Vinci. V interaktivní expozici, která se brzy otevře v Muzeu Karlovy Vary, se budete moci detailně seznámit s prací renesančního génia. Návštěvníci budou mít možnost prozkoumat modely jeho vynálezů, zatočit si Vitruviánským mužem, digitálně upravit a promítat slavnou Monu Lisu nebo stavět geometrické konstrukce.

Neoklasicismus mezi technikou a krásou. Pietro Nobile (1776–1854) v Čechách – do 9. února

Významnou osobnost evropského neoklasicismu, architekta a ředitele architektonické školy na Akademii výtvarných umění ve Vídni Pietra Nobile představuje nová výstava ve výstavní síni 13 Západočeské galerie v Plzni. Kromě jeho zdrojů teoretického přístupu k práci se zabývá i budováním Metternichovy rezidence v Čechách a dalšími jeho projekty u nás, ať už Koňskou branou nebo dostavbou Staroměstské radnice v Praze.

Anton Stöckl, Železárny Plasy, po 1829. Foto: archiv NPÚ

Kutilství dnes. Současná podoba svépomocné tvorby – do 19. dubna

Fenomén kutilství si spojujeme především se socialistickou érou, velkého rozkvětu se však dočkalo i po sametové revoluci, jak ukazuje výstava v chebském Retromuseu. Češi jsou kutilové z nejrůznějších důvodů, buď jen čistě z volnočasového zájmu, nebo s cílem vytvářet, upravovat či opravovat předměty každodenní potřeby. Expozice nabízí vhled do nynějšího kutilství na příkladech ze severozápadních Čech.

Z výstavy Kutilství dnes. Foto: archiv GAVU Cheb

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!