Bolestný rozchod a znovunalezená vášeň. Umělecký deník Pabla Picassa představuje Museum Kampa

Bolestný rozchod a znovunalezená vášeň. Umělecký deník Pabla Picassa představuje Museum Kampa 

100 výjevů ze života umělce a jeho zápasu o tvorbu ukazuje Museum Kampa v Praze. Výstava Vášeň a vina představuje rozsáhlý grafický cyklus Pabla Picassa nazvaný La Suite Vollard, který galerii zapůjčilo madridské muzeum.

Grafické listy z La Suite Vollard pojednávají o bouřlivém období rozchodu s Picassovou první ženou, ruskou baletkou Olgou Chochlovou, a o vášnivém vztahu k mladičké Marii-Thérėse Walter, jsou ale také úvahami o smyslu umění.

Jednotlivé tisky pojaté v neoklasickém stylu odrážejí Picassovy erotické a umělecké posedlosti, manželské potíže a stále temnější politickou situaci v Evropě. V návaznosti na tuto grafickou sérii vzniklo umělcovo nejslavnější dílo Guernica.

Faun odhalující spící ženu - Jupiter a Antiopé podle Rembrandta, 12. června 1936, měď, akvatinta, papír Montval vergé, 317x417 mm © Sucessión Pablo Picasso, VEGAP, Madrid, 2018

Picasso se ve vystaveném cyklu proměňuje v řeckého sochaře pracujícího na idylickém ostrově. Otázky tvorby intenzivně narušuje jeho další alter ego, smyslný a destruktivní Minotaurus. Žádná vášeň ale nezůstává dlouho bez následků, bez viny a trestu. Na výstavě najdete všech 100 listů, které Picasso vyryl a vyleptal pro svého přítele a galeristu Ambroise Vollarda.

Výstava je v Museu Kampa k vidění do 27. ledna 2019.

Dívenka s holubicí vede nocí slepého Minotaura, listopad 1934, měď, lept, papír Montval vergé, 247x347 mm © Sucessión Pablo Picasso, VEGAP, Madrid, 2018

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Museum Kampa nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Museum Kampa

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!