Smrtelné stroje jsou jako Potěmkinova vesnice. Za krásným, propracovaným pláštěm skrývají jen nudu a předvídatelnost

Smrtelné stroje jsou jako Potěmkinova vesnice. Za krásným, propracovaným pláštěm skrývají jen nudu a předvídatelnost50%

Putování jezdícího Londýna po rozlehlých pláních přesně kopíruje i pocit, který máte ze Smrtelných strojů. Na jednu stranu film nemůže zapřít salvy akce, hluku a napětí, takže se divák při více jak dvouhodinovém lovu nestihne nudit. Na druhou ale jezdí chaoticky a bez hlubšího smyslu, jen aby ulovil kořist. Každou chvíli navíc mají diváci pocit, že tomu nezadržitelnému stroji vypadla nějaká důležitá součástka, bez které jeho ovládání nemůže pochopit. Města za zdí ani přední příčky filmových žebříčků tedy Smrtelné stroje asi nedobudou, ale zejména výhledy z oken tohoto monstra diváky určitě na chvíli zabaví.

Představte si, že si půjčíte nejnovější SUV a vyjedete s ním do překrásné, exotické krajiny. Projíždíte se po nehostinných pláních, kde po technologické katastrofě nezbylo skoro nic. Vidíte města, která se musela naučit pohybovat z místa na místo a lovit se navzájem. Safari je oproti tomu jen procházka pod rozkvetlými třešněmi. Je vám jedno, kolik stojí benzín nebo jestli auto zničíte, jen si užíváte propracovanou scenérii okolo vás.

Uvnitř ale sedíte s několika pitomci. Jeden řídí stroj nebezpečnou rychlostí přes neudržovanou cestu, takže si ani nestihnete všimnout, že konverzace mezi vámi je jen povrchní. Navíc u všech příběhů, které vám spolujezdci vypráví, znáte pointu. A tak vám nakonec nezbude, než se jenom bezmyšlenkovitě koukat z okýnka. Přesně takhle vypadají i Smrtelné stroje.

Řidič s nohou na plynu

Možná, že by se vám jízda víc zalíbila, kdyby se šoférem stal Peter Jackson a mohli jste spolu zavzpomínat na Froda a Gandalfa. Ten ale kvůli povinnostem s Hobitem řízení Smrtelných strojů přenechal svému spolupracovníkovi Christianu Riversovi. Sám kontroloval jízdu jenom z dálky, z postu producenta.

Ačkoli o něm autor knižní předlohy Philip Reeve tvrdí, že odvedl "fantastickou práci", není tomu tak. Jen zakryl nudnou a předvídatelnou zápletku akčními a napínavými scénami a propracovanými efekty. Navíc má divák neustále pocit, že vypustil některé scény z knihy, které by mu tenhle svět pomohly daleko lépe pochopit. Během dvou hodin má totiž dost času, aby se nad snímkem zamyslel a záměry tvůrců prokouknul. Uvidí pak jen Riversovo-Potěmkinovu vesnici. Za vyzdobeným pláštěm už totiž nenajde nic víc.

Nudný jako Hobit

Smrtelné stroje se chlubí tím, že mají v zádech nejen producenta Pána prstenů a Hobita, ale i stejné scenáristy nebo kouzelníky na efekty. V případě Hobita, jako jednoho z největších propadáků poslední doby, který mnoho fantasy fanoušků (o dalších ani nemluvě) ani nemělo sílu dokoukat, by se ale scénáristky měly spíš zamlčet. A stejně jako před lety si Fran Walsh a Philippa Boyens jedou pořád po té stejně nudné a předvídatelné lince. Další vyjížďku s nimi si jistě diváci rozmyslí. Za to s lidmi z Weta Digital byste si výlet po pláních jistě zopakovali.

Jedinečná podívaná

Jestli měl totiž Philip Reeve v něčem pravdu, tak v tom, že je to "vizuálně úžasný film." Jen těžko stíháte vnímat všechna zákoutí rychle projíždějícího Londýna. Co chvíli vaše pozornost utíká ke katedrále sv. Pavla nebo k londýnskému muzeu. A když se přidá trh s otroky, létající stroje a město za stěnou, nezbývá divákovi než fascinovaně hledět. Po vizuální stránce skutečně Smrtelné stroje nabízejí velkolepou podívanou hodnou Pána prstenů.

V ničem jiném se slavné trilogii ale film rovnat nemůže. I po herecké stránce nepředvede nic, co by stálo za zmínku. Hera Hilmar se v roli hlavní hrdinky Hester utápí a její výkon zakryje kdejaká vedlejší role. Ani Hugo Weaving v roli hlavním gangstera divákům nezamotá hlavu. Kde jsou ty časy Matrixu a jeho perfektní slizkosti? 

Přesto, pokud chcete Smrtelné stroje vidět, zvolte co největší plátno, nejlépe v nějakém kinosálu. Berte ho jako fantasy mockumentary o postapokalyptickém světě. Příliš si nevšímejte děje ani herců, jen se nechte unášet vymyšlenou krajinou před vámi. Popřípadě ho vnímejte jako oddychovou akční podívanou, při které se vám nemůže nic stát. Nečekejte ale od něj dramatickou zápletku nebo snad "opravdové emociální jádro", budete je totiž hledat marně.

Názor informuji.cz: 50%

Kdy a kde dávají film: Smrtelné stroje

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!