Zimní výstavy na Moravě: retro počítačové hry, malby Boba Dylana i fotografie z éry normalizace

Zimní výstavy na Moravě: retro počítačové hry, malby Boba Dylana i fotografie z éry normalizace 

Přemýšlíte, kam se v zimě vydat na výstavu na Moravě? Přinášíme tipy na přehlídku výtvarných děl písničkáře Boba Dylana, snímků Jindřicha Štreita z normalizačního Československa nebo třeba expozici historických počítačů a her.

Jaroslav Hutka: Linoryty – do 5. ledna

Disident a folkový písničkář Jaroslav Hutka už je méně znám coby výtvarník, ačkoli právě to byl směr, jakým se hudebník chtěl původně vydat. Čtyři roky studoval střední výtvarnou školu, kterou nakonec opustil. Plakáty a různé linoryty si poté tvořil doma „na koleně“ a nechával je v šuplíku, tehdejší režim mu nedovolil je představit veřejnosti. Grafiky jsou nyní k vidění na výstavě ve Vlastivědném muzeu v Olomouci.

Bob Dylan: On the Road – do 5. ledna

Putovní expozice, která prezentuje nepříliš známé obrazy světoznámého písničkáře Boba Dylana, dorazila na zámek ve Zlíně. Kromě šesti desítek děl, na nichž autor zaznamenával momenty z toulek po USA, tu jsou k vidění také fotografické portréty muzikanta z jeho návštěvy v České republice nebo LP desky, které vydal. Těšit se můžete i na přehlídku snímků rituálů ortodoxních židů od Jindřicha Buxbaumy.  

Z výstavy Bob Dylan: On the road. Foto: archiv galerie GOAP

Jindřich Štreit: (Ab)normalizace – do 2. února

Významný domácí fotograf Jindřich Štreit v souvislosti s třicátým výročí sametové revoluce vyhledal ve svém archivu stovky negativů z normalizační éry. Výběr 106 velkoformátových snímků, které zachycují reálie sedmdesátých a osmdesátých let v Českoslovenku v podobě průvodů, politických schůzí nebo manifestací, ale i obyčejného života ve městě a na venkově, si můžete prohlédnout v Galerii v podloubí v Kroměříži.

Z výstavy Jindřich Štreit: (Ab)normalizace. Foto: archiv Slováckého muzea

Co přinesl Ježíšek? Hračky ze sbírky Kamily Kubáškové – do 16. února

Přijďte se svými ratolestmi nasát sváteční atmosféru do Hollarovy galerie ve Vlastivědném muzeu v Šumperku, kde najdete sbírku historických hraček rýmařovské sběratelky Kamily Kubáškové. Najdete tu vše od panenek a domečků pro ně přes medvídky a autíčka až po stavebnice. Smutnou připomínkou Vánoc v období protektorátu je vystavená panenka Terezínka z koncentračního tábora.

Z výstavy Co přinesl Ježíšek?. Foto: archiv Vlastivědného muzea v Šumperku

Retrogaming – do 27. dubna

Přelom osmdesátých a devadesátých let v Československu znamenal nejenom politické a společenské změny, ale také příliv nových technologií, především v oblasti výpočetní techniky. Technické muzeum v Brně aktuálně hostí interaktivní výstavu, která představuje archaické počítače jako Sinclair ZX Spectrum +2 z roku 1986 či o tři roky mladší ATARI STE, dobové herní automaty a také moderní PC s emulátory se stovkami her. Na všech zmíněných přístrojích si návštěvníci můžou „zapařit“ třeba Pac-Mana, Space Invaders nebo Prince of Persia.

Z výstavy Bob Dylan: On the road. Foto: archiv galerie GOAP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!