6 prosincových knižních novinek, které by vám neměly uniknout

6 prosincových knižních novinek, které by vám neměly uniknout  

V prosinci tradičně vychází menší množství knih než v měsících předchozích. Přesto nakladatelé i na konci roku nabízejí celou řadu zajímavých novinek, které rozhodně stojí za pozornost. Připravili jsme si pro vás výběr šesti z nich, které by vám rozhodně neměly uniknout.

Den přizpůsobení (Chuck Palahniuk)

Chuck Palahniuk se proslavil především díky své prvotině Klub rváčů, která sklidila úspěch po celém světě. Tematicky těžká až depresivní kniha psaná surovým jazykem si získala i české čtenáře, nyní u nás vychází další autorova kniha. Palahniuk se opět nebojí provokovat a zpracovávat kontroverzní témata originálním způsobem. Tentokrát se pustil do teorie o tom, že pro nejlepší možné fungování společnosti je nutné, aby se jednotlivé skupiny obyvatelstva držely pospolu podle své příslušnosti. Reorganizace společnosti je nutná proto, že v současném světě přebývá mladých mužů, kteří by jinak museli narukovat a zemřít ve válce. Mladíky je potřeba zaměstnat něčím pořádným, třeba převzetím vlády a přerozdělením pravomocí, dohledem nad dodržováním nových pravidel, sledováním seznamů či řezáním uší. Den přizpůsobení se blíží.

Velký Gatsby (Francis Scott Fitzgerald, Tomski&Polanski)

Velký Gatsby patří mezi nejpopulárnější díla klasické světové literatury. Příběh o velké lásce. Je ho však možné číst i jako nezvykle pojatou detektivku, jako zobrazení divoké „jazzové“ podoby amerického snu, jako mafiánský příběh, román o dospívání, podobenství o nespravedlnosti života a světa. Kniha je doplněna ilustracemi populárního uměleckého dua Tomski&Polanski, které mimo jiné graficky doplňuje knihy cestovatele Ladislava Zibury.

Slavíci, mořské víly a bolavé zuby (Helena Březinová)

Kniha Slavíci, mořské víly a bolavé zuby se zabývá interpretací pohádek Hanse Christiana Andersena. Měsíc před smrtí si Andersen poznamenal: „Žádný sochař mě nezná, neviděl mě číst, neví, že děti nemám za zády, na klíně ani na koleni; že mé pohádky jsou stejně tak pro starší publikum jako pro děti. Že naivní jsou mé pohádky jen zčásti, že jejich solí je humor.“ První česká monografie o Andersenových pohádkách se zaměřuje právě na jejich dospělou rovinu, vznikla totiž z potřeby přiblížit českému čtenáři rafinovanost jeho pohádek a přemístit je alespoň v myslích čtenářů z polic dětské knihovničky mezi četbu pro dospělé.

Opilý námořník (Nick Hayes)

Opilý námořník je lustrovaným životopisem Arthura Rimbauda, básníka, tuláka a dobrodruha. Kniha vychází z textu jeho nejznámější básně Opilý koráb. Nick Hayes, autor ilustrací,  patří k nejtalentovanějším britským kreslířům a za své autorské knihy už dvakrát získal cenu deníku The Guardian. Stejně jako v Rimbaudových verších, i v působivých ilustracích se zrcadlí poetická touha po dálkách a dobrodružstvích.

Farářova dcera (George Orwell)

Dorothy, dcera ovdovělého faráře, vede chudý, ale zbožný život, za sebemenší zhřešení, byť jen myšlenkou, se bodne špendlíkem. Jednoho dne se probudí po osmidenní ztrátě paměti na ulici a musí se protloukat spolu s vandráky. Podaří se jí uniknout ze šikmé plochy? Orwellův druhý, z části experimentální román zachycuje realitu meziválečné Anglie. Popisuje bídu, dluhy, nezaměstnanost a hlad, s nimiž se museli běžní lidé každodenně vyrovnávat. Klade si také nelehké otázky o smyslu pozemského života – dokáže člověk pomocí víry překonat věčné strádání a nespravedlnost?

Stalpi (Stefan Spjut)

U severní hranice Švédska odchytí lesníci neobvykle velkého vlka. Rozhodnou se ho převézt zpět do Finska, do cíle však nikdy nedorazí. Jednoho z nich tato událost natolik poznamená, že zapudí vlastní rodinu. Susso a Diana si byly velmi blízké, jako by byly jednou bytostí, alepak se vzájemně odcizily. Diana se odstěhovala a stala se lékařkou, Susso zůstala ve vesnici a zdánlivě se nevěnuje ničemu, až na to, že je lovkyní trollů. Když Diana přijede do rodné vesnice navštívit Susso, netuší, že se vrhá do něčeho, co bude mít nedozírné důsledky.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!