8 vánočních výstav v Praze

8 vánočních výstav v Praze 

Rádi byste se v předvánočním shonu na chvilku zastavili a navodili si sváteční atmosféru? Máme pro vás 8 tipů na vánoční výstavy v hlavním městě.

1. Vánoce v babiččině chaloupce

Tradiční výstava v Botanické zahradě Na Slupi, která bude otevřena do 3. ledna, se tentokrát zaměřila na méně známá řemesla a zvyky našich předků. Kromě betlémů, vánočních i pohádkových postaviček či malé podhorské vesničky vás čeká i ukázka stloukání másla nebo zapomenuté předměty a nástroje používané v domácnosti. Nechybí ani babiččina chaloupka se zahrádkou nebo ozdobené živé stromky.

2. Staročeské Vánoce

Jak se slavily Vánoce na přelomu 19. a 20. století na venkově? To vám prozradí výstava na Chvalském zámku, kterou můžete navštívit do 6. ledna. Nahlédnete do dobové vyzdobené světničky s betlémy a připomenete si lidové zvyky a obyčeje. Chystá se i bohatý doprovodný program – děti by si neměly nechat ujít pohádkový víkend 15. až 16. prosince, kdy výstavou budou provázet Šípková Růženka a Popelka a předvedou stará řemesla a ruční práce.

3. První vánoční stromeček v Praze

Až do Hromnic, tedy 3. února, si v Muzeu Karlova mostu můžete prohlédnout unikátní betlémy – mimo jiné Vltavský rybí betlém zapsaný v České knize rekordů nebo Námořnický betlém. Výstava se tentokrát věnuje především historii vánočního stromku, jeho původu v německých zemích a cestě k nám i do zbytku světa. 

4. Žižkovský betlém

Typické pavlačové domy nebo silueta Vítkova a zdejšího památníku? Žižkovský betlém, který najdete v Informačním centru Prahy 3 na okraji náměstí Jiřího z Poděbrad, je takřka dokonalým modelem prvorepublikového Žižkova. Kromě klasických postav Švejka, Járy Cimrmana nebo T. G. M. se zde nově setkáte s Pérákem, Oldřichem Novým či Olgou Šplíchalovou, budoucí manželkou prezidenta Havla. Novinkou je i elektrifikace betlému se světelnými a zvukovými efekty. K vidění je do konce ledna.

5. Vánoce našich prababiček

Sváteční atmosféru vám navodí i výstava v Toulcově dvoře v Hostivaři. V prostoru zdejších barokních stájí si prohlédnete betlémy z různých materiálů, ať už z perníku, dřeva, papíru, korálek nebo šustí. Výstava je přístupná do Nového roku, a to včetně Štědrého dne, kdy ji můžete navštívit od 11 do 15 hodin.

6. Hravé Vánoce

Výstava v Betlémské kapli se v letošním roce věnuje dárkům, především těm pro děti. Představí historické hračky, třeba dřevěné z Krušnohoří, mechanické – autíčka, vláčky, stavebnice Merkur nebo různé hudební hračky. Těšit se můžete i na mechanické betlémy, ozdobené stromky nebo stylizovanou hodinářskou dílnu, kde nahlédnete do útrob mechanických hracích strojků. Více informací zde.

7. Výstava pohádky Čertí brko

Do českých kin před pár dny vstoupila nová pohádka režiséra Marka Najbrta s Janem Cinou a Ondřejem Vetchým v hlavních rolích. Do Tří králů budou v Muzeu Karla Zemana k vidění kostýmy a rekvizity z tohoto filmu – například fofrnec, rukcuk nebo čertivizor. Navíc se ve filmové strojně můžete nechat zvěčnit s hlavními postavami snímku. Pokud si schováte lístek z kina, získáte 20% slevu na vstup nejenom na výstavu, ale i do celé expozice muzea.

8. Retro zima za socíku

Vánoce v období normalizace si mnozí pamatují. Připomenout si sváteční atmosféru 70. a 80. let můžete na výstavě v Tančícím domě, kde nechybí dobový žigulík, sbírka domácího umění zaměřená na vánoční dekorace, interaktivní herna pro nejmenší, ukázka tehdejších oděvů a elektroniky či instalace typické fronty na pomeranče. Výstavu můžete navštívit až do 3. března. Více informací zde.

Z výstavy Vánoce v babiččině chaloupce. Foto archiv Botanická zahrada PřF UK

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!