Snímek Vdovy nakousne téma genderové vyváženosti a zapůsobí na city

Snímek Vdovy nakousne téma genderové vyváženosti a zapůsobí na city60%

Chicago prorostlé kriminalitou a ženy, které se rozhodnou vzít osudy do vlastních rukou. To všechno a mnohem víc přináší nový melodramatický snímek Steva McQueena Vdovy, natočený na základě britské minisérie z 80. let. Ačkoliv je film možná příliš dlouhý a melodramatický, jednotlivé herecké výkony a nezaměnitelná atmosféra vás nakonec přesvědčí, že snímek stojí za to.

Hned na začátku filmu jsme svědky nepovedené loupeže, při níž jsou policií nemilosrdně odpraveni čtyři ozbrojení zločinci. Jejich ženy se tak ze dne na den stávají vdovami, které se musí vzchopit a zorientovat se v nové neplánované situaci.

Vše se začne komplikovat, když hlavní postavu Veronicu (Viola Davis) začne vydírat černošský gang, v jejichž čele je kandidát na starostu v lokálních volbách. Čerstvá vdova na vlastní pěst začne hledat možnost, jak se mafiánům postavit. Nakonec se spojí s dalšími pozůstalými partnerkami a společně se pokusí vyřešit patálie, které po sobě jejich manželé zanechali.

Na první pohled úchvatná herecká sestava v čele s Violou Davis a Colinem Farrellem v kombinaci s fenomenálním režisérem Stevem McQueenem předurčuje úspěšný snímek. Každý záběr překypuje charismatem daných postav a my se díky tomu dokážeme do filmu úplně ponořit. Malým problémem ale je, že se zde objevuje přiliš mnoho scén, ve kterých chce film působit na city. Ve většině případů je to v pořádku, ale čeho je moc, toho je příliš.

Ve snímku je opravdu výrazně zdůrazněno genderové hledisko, které má zaručeně větší převahu nad tím rasovým. Parta žen se totiž postaví všem těm zlým mužům a dokážou jim, že se taky umí rvát. A to zuby nehty. Pravda ale je, že v některých pasážích je to až přehnané a objevuje se zde tak trochu genderové klišé.

Dále kvalitu filmu malinko shazuje příliš dlouhá stopáž a občasné utahané pasáže, které by šly v některých případech zkrátit. Ačkoliv snímek je především drama a nejedná se o akční film, trochu víc té akce by konec konců neuškodilo.

Co se musí režisérovi nechat, je celková atmosféra, která vás přenese do dnešního Chicaga. Ukazuje nám špatnou stránku společnosti a věčné boje mezi černoškou minoritou s konzervativními bílými boháči. Znovu nadhazuje téma, které je v dnešní době aktuální a neřeší se. Navíc většina postav logicky směřuje k určitému cíli a násilí zde není prvoplánové.

Celkově je snímek velmi povedený. Jedná se především o vážné drama, při kterém se překvapivě občas i zasmějete. Ačkoliv se ve filmu objevují menší klišé a genderová vyváženost bije doslova do očí, tak se jedná o slušný kousek, který stojí za to vidět.

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Vdovy

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!