Nejnovější články » Filmové novinky

Čertí brko: nejlepší pohádka posledních let, ze které diváci začnou básnit (recenze)

30.11.2018,

Český režisér Marek Najbrt, tvůrce oceňovaného dramatu Protektor nebo satirického seriálu Kancelář Blaník, tentokrát udělal první filmový krok do dětského pohádkového světa. A je to krok, který tady už nebyl od Anděla Páně. Toho prvního.

V KINECH: Čertí brko / Čertovské pero

Peklo je velký úřad, který je členěn na malá podpekla, v nichž kouzelná brka zapisují hříchy lidí. Čerti záznamy o hříšnících skladují a občas si pro nějaké lidi dojdou. V malém podpekle Pytlov se ale jednoho dne jedno čertí brko opotřebením rozbije. Lucifer tam s novým brkem pošle mladého čerta Bonifáce z hlavního pekla. Chce, aby si ho v Pytlově nechali a udělali z něj pořádného čerta. Bonifácovi totiž moc ty “čertovské fígle” nejdou, radši vynalézá různé zlepšováky, které zůstávají nepochopeny. Cestou do Pytlova Bonifác o brko přijde, a to se dostane do nesprávných rukou...

Scénář, který se honosí vtipně napsanými dialogy, je perfektně vystavěný, aby bavil menší děti - hlavní příběh je jasným konfliktem dobra a zla. Zlo je představováno chamtivým ševcem (Jan Budař), který je příliš líný na to, aby pracoval, a tak se raději snaží vykopat poklad, a rychtářem (Tomáš Jeřábek), který své měšťany uplácí buřty a pivem zdarma. Na straně dobra je pak mladý naivní čert Bonifác (Jan Cina), který se zamiluje do nehříšnice, dcery hospodského (Judit Bárdos), za níž pálí i samotný krejčí. Na dospělé, na něž se často při pohádkách zapomíná, Čertí brko myslí - díky spoustě originálních momentů komentuje problémy současné společnosti: Když se ševci s rychtářem podaří náhodou získat soupisy hříchů, film reaguje na úniky informací a jejich zneužití. Když čertovská “horká jehla” kouzlem ušije krásné šaty, vydrží jen den, a pak se rozpadnou, kritizuje pohádka konzum. A díky tomu, že se v Pytlově koná volba rychtáře, podařilo se Markovi Najbrtovi citlivě do filmu dostat i trochu politické satiry. Ovšem ve velmi zjednodušené formě, aby děti všechno pochopily.

Marek Najbrt nabízí ve své nové komediální pohádce kromě romance, napětí a vtipu i docela nový pohled na podsvětí a jeho obyvatele. Z čertů nedělá obludy, ale jen úředníky, kteří nosí masky, když chtějí lidi vyděsit a odnést do pekla. Jsou to vlastně velice pozitivní postavy, které jen dělají svou práci a snaží se, aby život fungoval, tak jak má. Dokonce v určitý moment filmu čerti sami nad sebou metafyzicky debatují: “Co se stane s čertem, když umře?”

Celé Čertí brko je navíc prošpikováno výtvarným stylem českého scénografa a loutkáře Roberta Smolíka. Z jeho hlavy pravděpodobně pochází čertovské obleky k “jímání” hříšníků, které jsou drobným odkazem na Iron mana, čertovská KáPéZetka nebo medailonek knížete pekel. Jeho velmi specifický, hravý a citlivě líbivý styl lze nalézt v každém obrázku, animaci nebo v zařízení chalup, zámku, pekla a jejich okolí.

Stejně jako je hravá scenografie, tak je hravá i hudební složka filmu z dílny kapely Hm…. Mimo klasické filmové hudby se diváci dočkali i několika písniček, které jsou velmi chytlavé a těžko je lze dostat z hlavy i po mnoha hodinách od skončení filmu.