Za vánoční atmosférou do Betlémské kaple

Za vánoční atmosférou do Betlémské kaple 

Adventní doba plyne a vy pořád necítíte tu krásnou, klidnou atmosféru Vánoc? Zkuste navštívit tradiční výstavu betlémů v Betlémské kapli.

Každý rok (tradice výstavy sahá téměř čtyřicet let nazpět, i když místo konání se v průběhu času měnilo) tu najdete kolem 150 originálních, současných, ručně dělaných betlémů, ať už od profesionálních betlémářů, zapálených amatérů, celých rodin či školou povinných dětí.

Pohled na jedno z mnoha zákoutí výstavy. Foto archiv autorky

A to zdaleka není vše. Každý ročník má své ústřední téma, které se prolíná celou výstavou. Letos je to hravost a s ní spojené hračky nejrůznějších typů, jako například krušnohorská soustružená zvířátka, loutky, vláčky, autíčka, ale i věci spíše pro dospělé, jako flašinet, zvonkohry, různé typy hodin a další.

Děti i dospělé jistě potěší pozorování jedoucího vláčku. Foto archiv autorky

K výstavě je také bohatý doprovodný program, můžete se setkat se řezbáři, hodinářem či krajkářkou, nebo třeba zjistit, jak se vyrábějí drobné skleněné figurky a ozdoby z přírodnin. V neposlední řadě navštíví akci několik pěveckých souborů, které zazpívají koledy.

Výroba skleněných figurek. Foto archiv autorky

„My ukazujeme atmosféru klasických českých lidových Vánoc. A jelikož ta už nikde není, tak sem lidé chodí a mají to rádi,“ shrnuje organizátor Blahoslav Lukavec. Celá akce je výjimečná právě onou vřelou aurou, dokonce kouzlem, stejně jako nefalšovaným nadšením všech účastněných. I proto se sem vrací celé generace návštěvníků.

Na výstavě najdete i řeku a funkční mlýnské kolo. Foto archiv autorky

Výstava je ke zhlédnutí až do 2. ledna.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Betlémská kaple nabízí i další akce

Místo konání: Betlémská kaple

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!