Muž, který se nechtěl vrátit domů: poutavá kniha se zajímavým námětem a líbivou obálkou

Muž, který se nechtěl vrátit domů: poutavá kniha se zajímavým námětem a líbivou obálkou80%

Stalo se vám někdy, že se o vás v nemocnici starali s takovou péčí, že jste se zkrátka nechtěli vrátit domů? Pro někoho je to nepředstavitelné, pro úspěšného manažera Valdemara Vagene splněný sen. Prvotina norského autora Rogera Pihla vypráví o laskavých sestřičkách, holubici Palomě, tajných obyvatelích nemocniční půdy, a hlavně o Muži, který se nechtěl vrátit domů.

Norský spisovatel Roger Pihl ve svém knižním debutu Muž, který se nechtěl vrátit vypráví příběh Valdemara Vagena, který po smrti své rodiny věnuje veškerý svůj čas práci. Jednoho dne ho na kole srazí auto a on se tak ocitne v nemocnici. Nejprve by se rád co nejdříve vrátil zpět do své pracovní rutiny, pak si ale uvědomí, že za celých dvanáct let, které uplynuly od nehody jeho manželky, si ani na chvilku neodpočinul, nebyl na dovolené a neměl ani volný víkend. A tak si začne pobyt v nemocnici užívat.

Když se to vezme kolem a kolem, bylo dost otravné, že si řidič bílého elektromobilu vybral na přejetí Valdemara Vagena zrovna tento den, a ne některý ze tří set šedesáti čtyř zbývajících. 

Starají se zde o něj opravdu s velkou péčí. Sestřičky jsou laskavé, nechybí mu střecha nad hlavou, má dostatečný příděl jídla i skvělou společnost – vypadá to, že mu zde nic nechybí. Najednou se mu nechce vracet ani domů, ani do práce. Když to vypadá, že by jej mohli z nemocnice propustit zpět do domácího prostředí, začne přemýšlet, jak by mohl svou ‚dovolenou‘ v nemocnici, která bude brzy z ekonomických důvodů zavřena, prodloužit. Zanedlouho začne odhalovat skrytá tajemství nemocnice, o kterých ví jen několik osob, a pronikat do jejího zákulisí. Jeho odchod je tedy třeba odsunout.

Muž, který se nechtěl vrátit je velmi čtivá kniha, která by se dala zařadit do kategorie ‚zábavné oddechovky‘. Zápletka není nikterak napínavá, přesto budete chtít sledovat, jakou fintu si na zdravotní sestry a doktory Valdemar Vagen vymyslí, aby mohl zůstat v nemocnici o den, týden, měsíc déle. 

Postavy nejsou příliš propracované a dialogy působí občas uměle, přesto je na knize něco poutavého, co vás nutí číst. Prvotina norského spisovatele Rogera Pihla rozhodně stojí za přečtení. Za zmínku stojí i velmi propracovaná a líbivá obálka, která zaujme na první pohled.

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!