Adventní prohlídky hradů a zámků budou i letos. Víme kde a kdy

Adventní prohlídky hradů a zámků budou i letos. Víme kde a kdy 

Ani letos nepřijdete o oblíbené adventní prohlídky hradů a zámků. Vyrazit za nimi můžete například na zámek v Děčíně, na hrad Svojanov nebo na moravský Šternberk. Kromě slavnostně vyzdobených interiérů na vás čeká vyprávění o vánočních zvycích, betlémy či nejrůznější vánoční stromečky.

Děčín

Zámek v Děčíně přichystal speciální hrané prohlídky s názvem Kouzlo Vánoc na zámku, během nichž se dozvíte, jak se Vánoce slavily před dávnými časy. Prohlídky proběhnou 13., 27. a 28. prosince vždy od 13, 14, 15 a 16 hodin. Doporučena je předchozí rezervace, vstupné 120/80 Kč.

13. prosince se můžete navíc těšit i na svátečně nasvícenou zámeckou zahradu. Akce s názvem Světlo v zámecké zahradě proběhne od 14 do 18 hodin, vstup je volný. Děti zde mohou odevzdat i svá vánoční přání pro Ježíška. Zahradu i Ježíškovu poštu u zahradního domku je možné navštívit v době adventu i mimo tuto akci denně od 10 do 17 hodin.

Pošta Ježíškovi na zámku Děčín. Foto: archiv zámku Děčín

Svojanov

O víkendu 12. a 13. prosince budou probíhat prohlídky interiérů hradu Svojanov s tradiční vánoční výzdobou a povídáním o dobových adventních a vánočních zvycích. Počet osob na prohlídce je omezen na 10. Otevřen bude i venkovní areál s gotickou zahradou, nádvořími, hradbami a vyhlídkou na břitové věži. Vstupné 140/90 Kč.

Hluboká nad Vltavou

Zámek Hluboká nad Vltavou zve o adventních víkendech 12. a 13. a 19 a 20. prosince vždy od 9 do 16 hodin na prohlídky speciální zimní trasy. Ta zahrnuje soukromé apartmány posledních dvou generací příslušníků schwarzenberského rodu. Trasa v přízemí zámku je temperovaná a vhodná i pro osoby s pohybovým omezením, není ale speciálně vánočně vyzdobena. Vstupné 180/130 Kč.

O atmosféru svátků ale na Hluboké nepřijdete. Před průčelím zámku budou pro děti připraveny ozdobené vánoční stromečky s bonbony, které si mohou otrhat. Otevřen je i zámecký park s naučnou stezkou.

Zámek Hluboká nad Vltavou. Foto: archiv NPÚ

Třebešice

Na vánočně laděné prohlídky vyzdobenými komnatami láká i méně známý zámek Třebešice nedaleko Benešova. Probíhat budou 12., 13., 19., 20. a 26. prosince, vždy ve 14, 15 a 16 hodin. Nutná je předchozí rezervace, vstupné 100/50 Kč.

Šternberk

Na prosincové soboty a první svátek vánoční připravuje vánoční prohlídky i hrad Šternberk. V rámci prohlídek si projdete slavnostně vyzdobené interiéry, které ozdobí i betlémy a historické hračky. Kromě toho se dozvíte i spoustu zajímavých informací o historii Vánoc, vánočních tradicích a zvycích a oslavách svátků šlechty i prostého lidu.

Hrad je otevřen 12., 19. a 25. prosince, vždy od 10 do 14 hodin, prohlídky se konají každých 30 minut. Doporučena je rezervace, vstupné 150/110 Kč.

Vánoce na hradě Šternberk. Foto: archiv NPÚ

Loučeň

Až do 17. ledna můžete na zámku Loučeň navštívit speciální vánoční prohlídky s názvem Příběh vánočního stromečku. V každé komnatě tam naleznete jiný vánoční stromeček, dozvíte se ale i spoustu dalších zajímavostí o tom, jak se slavily Vánoce za první republiky nebo proč zapalujeme adventní svíce. 

Prohlídky se konají v sobotu, neděli a o vánočních prázdninách denně v každou celou hodinu od 11 do 16 hodin, ve všedních dnech je prohlídka ve 14, 16 a 17 hodin. Nutná je předchozí rezervace. Vstupné 170/155 Kč zahrnuje i prohlídku zámeckého parku s labyrinty a největším adventním věncem v Čechách. Každou sobotu a ve dnech 25. a 26. prosince se zde konají i večerní prohlídky. 

Úvodní foto: hrad Svojanov, archiv hradu

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!