Warhol, Basquiat i Haring. První edice Salm Modern v Národní galerii představí výjimečnou drážďanskou sbírku umění

Warhol, Basquiat i Haring. První edice Salm Modern v Národní galerii představí výjimečnou drážďanskou sbírku umění 

Národní galerie v Praze zahajuje nový výstavní cyklus Salm Modern, v jehož rámci představí světové moderní a současné umění v kontextu prací českých umělců. Jako první bude od 2. prosince v Salmovském paláci k vidění výběr z Schenkung Sammlung Hoffmann, která zahrnuje i slavná jména – Jeana-Michela Basquiata, Keitha Haringa či Andyho Warhola.

Sbírku Schenkung Sammlung Hoffmann získala od mecenášů Eriky a Rolfa Hoffmannových německá galerie Staatliche Kunstsammlungen Dresden letos na jaře. Soubor zahrnuje umělecká díla vzniklá za poslední století a zahrnuje malbu, kresbu, fotografii, grafiku, sochy, ale i film či video od neznámých až po světově proslulé autory, jako je Keith Haring, William Kentridge, Frank Stella či Andy Warhol.

Výstava nese název Možnosti dialogu podle krátkometrážního snímku Jana Švankmajera z roku 1983. „Na výstavě se snažíme ukázat možnosti dialogu mezi uměleckými díly různých generací, jazyků a médií. Připadá mi to tím důležitější, čím víc dnešní realita připomíná téměř surrealistický film, spojující legraci se zděšením. S potěšením dnes pokračuji v dialogu, který jsme před padesáti lety s manželem započali s umělkyněmi a umělci své generace, a ráda jej rozvíjím v Praze, v jednom z duchovních center Evropy,“ vysvětlila sběratelka Erika Hoffmann.

Jean-Michel Basquiat, Levétation, 1987. Foto archiv NGP

Práce světových výtvarníků, mezi nimiž se objeví Marina Abramović, Jean-Michel Basquiat, Monika Bonvicini, Günter Brus, Jake & Dina Chapmanovi, Olga Černyševová, Dan Flavin, Isa Genzken, Antony Gormley, Keith Haring, Thomas Locher, Frank Stella, Hiroši Sugimoto, Jean Tinguely, Andy Warhol a Franz West, budou moci návštěvníci srovnat s díly jejich českých protějšků Josefa Bolfa, Krištofa Kintery, Kateřiny Šedé a dalších.

Prezentace děl ze Schenkung Sammlung Hoffmann je první částí programové řady Salm Modern. Národní galerie plánuje v rámci cyklu ve spolupráci se světovými galeriemi a muzei představit další expozice věnované světovému modernímu a současnému umění.

Výstava Možnosti dialogu potrvá do 1. prosince 2019.

Andy Warhol, Portraits, 1980. Foto archiv NGP

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!