Creed se drží odkazu a předvádí stejné triky jako Rocky. Nostalgickému příběhu ale chybí překvapení a přebývá kýč

Creed se drží odkazu a předvádí stejné triky jako Rocky. Nostalgickému příběhu ale chybí překvapení a přebývá kýč60%

Creed i nadále pokračuje v odkazu svého strýce, Rockyho. Tentokrát se podobá událostem čtvrtého a pátého dílu stejně jako jedna boxerská rukavice druhé. Rodinný i filmový odkaz je pro něj ale štěstím i zhoubou. Každý záběr i pohyb v ringu probouzí v divákovi pocity nostalgie, zároveň je kvůli tomu děj ještě předvídatelnější, než u podobných snímků bývá zvykem. Příběhu nepomáhá ani zdlouhavá a místy kýčovitá pasáž v druhé třetině.

 

Píše se rok 1985 a do kin přichází čtvrtý díl tehdy už kultovní ságy o Rockym. V něm se americký mistr Apollo Creed utká v exhibičním zápase s Rusem Ivanem Dragem. Boj se zvrtne v krvavou potyčku, při které Creed umírá. Situaci vyřeší Rocky Balboa až o pět let později, v posledním díle původní pentalogie. V něm porazí Draga na ruské půdě a ten mu veřejnou potupu nemůže odpustit, dokonce ani o dvacet osm let později.

Přesně v tomto místě začíná druhý Creed. Syn Apolla, Adonis, získává svůj první mistrovský titul v těžké váze. Najednou se ale objeví vyzyvatel, na kterého jeho přirozený styl nestačí, syn Ivana Draga s legendou ruského boxu v zádech. (Je příjemné alespoň jednou vidět Dolpha Lungrena v roli, která vyžaduje herecký um.) Rámcově se tak začnou opakovat události posledních dvou dílů původní série, což patří ke Creedovým největším vítězstvím i slabinám.

Nostalgie v každém pohybu

Každý pohyb v ringu, každá rána i výraz divákům připomínají, jaké to bylo před více než čtvrtstoletím. Jak se cítili, když Rocky poprvé vyběhl na pověstné schody, když jsme uslyšeli tóny The Eye of Tiger, když jeden z nejlepších přátel Rockyho Balboi umíral, i když ho později (v trochu zvláštním pokračování) pomstil. Nostalgie. A právě z ní Creed těží.

Opakování matka moudrosti?

Na druhou stranu právě nostalgie a kýčovitost příběhu, který nás nutí soucítit s hlavní postavou, nám připomíná, že tohle už není Rocky. Příběh, který začal před čtyřiceti dvěma lety, by už v dnešní filmové produkci nefungoval. Zároveň na něj ale nefungují fígle dnešní kinematografie. Ve druhé třetině filmu možná proto vidíme obrovskou díru, která se do něj nehodí, ale koresponduje s tím, co filmový průmysl nabízí dnes. Chvíle, ve kterých se Creed rozhoduje, jestli půjde s Dragem bojovat znovu, jsou prostě pro Rockyho moc uslzené, zdlouhavé a bez šťávy. 

Opakování osvědčených triků má potom ještě jednu nevýhodu. Všichni, kteří viděli Apolla Creeda bojovat s Ivanem Dragem a poté Rockyho pomstít přítelovu smrt, nejenže vědí, jak druhý Creed dopadne, ale znají větší část příběhu.

Důstejný závěr

I tak je druhý Creed důstojným pokračováním ságy, která by ale pomalu měla uvažovat o svém konci. Další protahování už tak několikrát nastavovaného příběhu by bylo spíš na škodu. Creed už před třemi lety obstál před svým publikem jenom proto, že stojí na pevných základech kultovního snímku, který kdysi okouzlil davy. A přiznejme si, ani ten Stallone, na kterém celý Creed stojí, tu nebude věčně. Přece jenom každý sportovec ví, že přestat se má na vrcholu. A Rockyho sága svého vrcholu s prvním i druhým dílem Creeda dosáhla. Podruhé.

 
Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Creed II

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!