S opatrností do cirkusu nelez. Zatímco se představení Cirku La Putyka koupe v barvách, Cirkus Rwanda se utápí v nezajímavé šedi

S opatrností do cirkusu nelez. Zatímco se představení Cirku La Putyka koupe v barvách, Cirkus Rwanda se utápí v nezajímavé šedi50%

Myslíte si, že cirkus se dá dělat jen se skvělým vybavením a záchrannými sítěmi? Pár kluků z Rwandy vám dokáže, že stačí jen pár pneumatik a odvaha. V dokumentu Michala Vargy uvidíte, jak vypadala spolupráce mezi Cirkem La Putyka a rwandskými akrobaty. Větší část ale balancuje na laně průměrnosti, zatajit dech nad nebezpečnými salty budete moct jen ve Rwandě.

Cirk La Putyka se profesionálně věnuje žánru nový cirkus a spojuje akrobacii, moderní tanec a loutkové divadlo. Cirkusáci ve Rwandě mají několik pneumatik a neuvěřitelně pružná těla. Co se stane, když se tyhle dvě nesourodé skupiny spojí?

Vznikne netradiční představení, nad kterým umělecký ředitel La Putyky Rostislav Novák mladší málem ztratí nervy. Chvíli kvůli tomu dokonce nevíte, jestli má snímek ukazovat spolupráci českých a rwandských akrobatů, nebo to má být medailonek mírně cholerického a trochu rozmazleného režiséra inscenace.

Natáčení bez cíle

Cirkus Rwanda zdánlivě nemá konec ani začátek, nenajdete v něm žádný záměr. Má jen popisovat nastalou situaci. Režisér Michal Varga evidentně neměl při natáčení jiný plán, než pozorovat a čekat, jestli se před kamerou náhodou nestane něco zajímavého.

A v dokumentu se skutečně několik takových poutavých momentů nakonec objeví. Patří mezi ně například porady rwandské skupiny a jejich komentáře k principálovi Rosťovi Novákovi, vyprávění afrických dětí o genocidě a vlastně celá část odehrávající se ve Rwandě. Odlišnost prostředí a dojemné příběhy Rwanďanů diváka vtahují do děje. Je to ale zásluha materiálu, ne tvůrců. Scény z Česka ale bohužel nemají kouzlo nevšednosti, a tak balancují na laně průměrnosti.

Záchranná síť

Tahle podívaná na rozdíl od vystoupení Cirku La Putyka tak nejspíš brzo zapadne do propadliště dokumentárních dějin, záchrannou síť ale pod sebou naštěstí pořád má. Život Cirkusu Rwanda zachraňuje zajímavé téma. Mezikulturní představení ve filmu ale jinak jednoduše nepřineslo nic nového. Omezilo se pouze na jeden jednoduchý cíl. Ukázat divákům, jak vznikala spolupráce mezi Cirkem La Putyka a rwandským akrobaty. To je asi jako kdyby vás chtěli v cirkuse ohromit saltem. Dobře, nezvládne to každý, ale taky se najde dost těch, kteří to umí.

Názor informuji.cz: 50%

Kdy a kde dávají film: Cirkus Rwanda

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Fotografie k článku

Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!