Návrat k estetice a malebnosti. Salon české fotografie představí poetické snímky Prahy od současných i klasických autorů

Návrat k estetice a malebnosti. Salon české fotografie představí poetické snímky Prahy od současných i klasických autorů 

První prosincový týden obsadí Topičův salon v Praze nová nezávislá výstava Salon české fotografie, která si klade za cíl vrátit půvab do objektivů. Desítka renomovaných i méně známých autorů zde bude od 4. do 9. prosince prezentovat svůj osobní pohled na českou metropoli.

Společným motivem prvního ročníku výstavy, jejíž cílem je ukázat, že se někteří současní autoři neohlíží na aktuální trendy a navracejí se k historickému smyslu pro krásu a poetičnost fotografií, jsou pražská zákoutí a momentky z běžného života hlavního města.

Návštěvníci si budou moci prohlédnout díla celkem deseti autorů, a to jak proslulých, mezi nimi nechybí avantgardní fotograf Jaroslav Rössler nebo tvůrce světoznámých černobílých portrétů a aktů Robert Vano, tak i méně známých, jakými jsou René Hrala, Nina Šmídek a další. 

© Nina Šmídek – Tajemný Karlův most. Foto archiv Salon české fotografie

Podle kurátora výstavy a zároveň jednoho z vystavujících umělců Tomáše Pauluse je společným znakem prezentujících se autorů snaha o upřednostnění obsahu a vnitřního sdělení fotografie před formou jejího zpracování.

V dnešní uspěchané digitální době, kdy postprocessing dokáže doslova zázraky, se postupně z fotografií vytrácí kouzlo obyčejnosti. Současná společnost svádí autory k tomu ‚prvoplánově šokovat‘. Životnost snímků na sociálních sítích je velmi krátká a úspěch velmi ovlivňuje virální sdílení,“ uvedl kurátor.

Když se zamyslíme, co je podnětem pro masové sdílení, často je to nějaký šok či ‚něco, co tu ještě nebylo‘. Jedním z poslání výstavy je přimět návštěvníka se na chvíli zastavit a užít si krásu fotografií, které pohladí na duši bez ohledu na to, kdy a jakou formou byly vytvořeny,“ vysvětlil záměr.

© René Hrala – Hvězda. Foto archiv Salon české fotografie

Na výstavě bude od středy do neděle mezi 10. a 17. hodinou přítomen vybraný autor, který zájemcům představí prezentovanou tvorbu a zodpoví jejich otázky. Návštěvníky čeká třeba setkání s Ninou Šmídek a jejími snovými fotografiemi, prezentace digitálních koláží zahraničního hosta, fotografa Assema Al-Sabbana ze Saúdské Arábie, nebo představení tvorby Tomáše Rasla a jeho dědečka Ferdinanda Bučiny.

© Karel Koutský – Dvůr v Thunovské ulici. Foto archiv Salon české fotografie

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Topičův salon nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!