Ze Švýcar domů. Novák s Havlíčkem v Praze představí snímek Rekonstrukce

Ze Švýcar domů. Novák s Havlíčkem v Praze představí snímek Rekonstrukce 

Šestnáctiminutový snímek režisérů Ondřeje Nováka a Jiřího Havlíčka byl uveden ve světové premiéře na švýcarském Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu v srpnu 2018. Tam se naposledy v roce 2001 jako zástupce z Česka ukázal Jan Němec se svým dokumentem Noční hovory s matkou. Rekonstrukce je kombinací fikce a dokumentu. Hraný snímek pojednává o reálném případu vraždy bezdomovce a následném vyšetřování. Na českou premiéru se mohou diváci těšit 3. prosince 2018 v Kině Ponrepo.

Krátkometrážní snímek Rekonstrukce ukazuje skutečný příběh, který se odehrál v Pardubicích. Tam se prázdninová nudná noc dvou mladíků proměnila v krutou smrt bezdomovce spícího na lavičce. Ve snímku vystupuje Olda, který čeká na soud ve věznici pro mladistvé. Snaží se zapomenout na nedávnou minulost, a tak se do jeho prázdného vězeňského života prolínají výpovědi o brutálním napadení. Postupně se mu vybavují střípky policejní rekonstrukce, kdy musel celé napadení znovu přehrávat.

Podle slov Jiřího Havlíčka byla pozornost v médiích až moc směřována na první migrační vlnu v roce 2015, kdy se stal právě zmiňovaný případ. „V médiích se objevily hysterické reakce některých politiků, pozornost části společnosti byla upřená za hranice na imaginární nebezpečí, které přichází zvenku. Mně se zdálo, že v tu chvíli je naopak dobré ukázat, že to reálné nebezpečí leží tady, že společnost má spoustu svých vlastních problémů a má si je řešit, nezavírat před nimi oči, neignorovat je,“ popisuje Havlíček.

„Během přípravy jsme zjistili, že takové zločiny nejsou výjimečné a způsob jejich provedení je velmi podobný. Brutalita a náhodnost útoku byla šokující. Na rozdíl od možného nebezpečí, které představují uprchlíci, je toto nebezpečí skutečné,“ doplňuje svého kolegu Ondřej Novák.

A proč zrovna název Rekonstrukce? Termín odkazuje zejména na policejní formu „rekonstrukce“, která nám neukazuje skutečný průběh mučení. Také poukazuje na jakoukoli skutečnou událost, která se znovu přehrává, i na vylepšení, se kterým je spojena paměť. Selektivní, nedokonalá a neúplná. Umožňuje nám vytvářet zkreslené a vylepšené obrazy našich skutků. Na konci filmu můžeme vidět použitou policejní fotografii z místa činu, která slouží jako kontrastní prvek k fiktivnímu svědectví o násilí.

Poprvé v Česku diváci Rekonstrukci uvidí 3. prosince v kině Ponrepo. Po premiérové projekci bude probíhat beseda s tvůrci a následně afterparty.

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!