Mladí zabijáci předvádějí strhující drama, ale od kvalitního thrilleru se raději drží dál

Mladí zabijáci předvádějí strhující drama, ale od kvalitního thrilleru se raději drží dál60%

Snímek překvapil svým nekompromisním dějem i drsnými scénami bez růžového závoje. V první polovině Mladí zabijáci doslova šokují svým zvrhlým životem zahrnujícím alkohol, drogy a znepokojující postelové románky, čímž chytnou divákovu pozornost, kterou hodně dlouho nepustí. Středoškolačky předvádí světu svou dokonalost, která se ale za hranicí internetu ztrácí a nastupuje krutá realita, která má k dokonalosti asi tak blízko jako film samotný. Slibné počáteční drama je udusáno naprosto kýčovitým a až příliš klasickým nicneříkajícím koncem.

Čtyři typické středoškolačky jednadvacátého století převypráví svých několik obvyklých dnů, které žijí ve stylu sex, drogy a rock'n'roll, kde rock'n'roll nahrazuje nekonečná škála vulgarismů. To vše je pečlivě zdokumentováno na mobilních telefonech. Legrace končí, když se neznámý hacker rozhodne postupně nabourat do virtuálního „soukromí“ jednotlivých obyvatel městečka a zveřejnit choulostivé a intimní obsahy jejich úložišť na internetu.

Davové šílenství, jež následuje, dokonale znázorňuje pokrytectví moderního světa. Nikdo není perfektní, ale cílem všech je příkladnost alespoň předstírat, a komu se to nepovede, bude po zásluze potrestán. Kromě licoměrnosti se divákovi chtě nechtě připomene i rozšířená lidská schopnost odsoudit zaslepeně a bezmyšlenkovitě člověka často i bez pádnějších důkazů nebo použití zdravého rozumu.

Snímek neukazuje naivitu, se kterou se zachází s internetovými servery, jen v kruzích generace Z, ale i mezi výrazně staršími občany, kteří by „měli mít rozum“. Přesto se i oni stávají oběťmi kanadského žertíku, k němuž přispěli svou neopatrností při práci s internetem.

Až do velmi slibně vypadajícího přepadení domu je film téměř perfektní. Sam Levinson jako režisér a scénárista v jedné osobě se postaral o rychlý spád děje i zajímavou zápletku, která je výbornou předehrou k agresivní akci. Marcell Rév si zajímavě vyhrál s kamerou a Odessa Young jako hlavní hrdinka Lily tomu všemu dodala šmrnc.

Velkolepého finále jsme se už ale nedočkali. Po slušné a s přivřenýma očima i logicky vypadající vloupačce se film zvrhne k dalšímu pokračování Očisty. Logiku vystřídá parta puberťaček s pistolemi, které sice drží prvně v životě, ale zacházet s nimi umí jako zkušení vojáci. Ač stojí uprostřed silnice, kulky se jim vyhýbají, jako by se jich štítily, a zásobníky jsou přirozeně bezedné.

Kdyby se film býval vydal na dráhu dramatu a nikoli thrilleru, udělal by líp, ale i přes silně nedotažený finish stojí za zhlédnutí.  

Názor informuji.cz: 60%

Kdy a kde dávají film: Mladí zabijáci

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!