Adele – Příběh písní. Kniha, při jejíž četbě nevyndáte sluchátka z uší

Adele – Příběh písní. Kniha, při jejíž četbě nevyndáte sluchátka z uší 70%

Když se redaktorka deníku The Guardian Caroline Sullivan rozhodla, že napíše knihu o majitelce jednoho z nejslavnějších hlasů současnosti, její ambicí nebyl klasický životopis. Příběh britské zpěvačky Adele chtěla odvyprávět prostřednictvím jejich písní. A to se jí také povedlo – v její knižní prvotině Adele – Příběh písní, která vyšla v říjnu tohoto roku.

Věděli jste, že píseň Rolling in the Deep nahrála Adele za jeden jediný den po rozchodu s přítelem? A napadlo by vás, že megahit Set Fire To The Rain původně neměl být ani jedním ze singlů na albu 21? V knize Adele – Příběh písní poskládala Caroline Sullivan dohromady množství střípků složených nejen z příběhů, které vypráví jednotlivé písně, ale také z rozhovorů, jež poskytla slavná zpěvačka novinářům, z jejích řečí na koncertech a jiných veřejných událostech i ze vzpomínek blízkých spolupracovníků a přátel.

Že prim hrají především nahrávky, je však jasné i ze samotné struktury knihy. Ta se dělí na tři části podle třech dosud vydaných alb 19, 21 a 25. Ty se pak skládají z kapitol pojmenovaných po jednotlivých písních. Samozřejmě nechybí ani úvod, v němž se nepříliš zasvěcení fanoušci dočkají těch nejzákladnějších informací. Zbytek je ale především o hudbě. Adelin život čtenář poznává prostřednictvím příběhů, které se skrývají za texty a tvorbou hitů, které udělaly z ‚obyčejné holky s pěkným hlasem‘ hvězdu první velikosti.

Zaměření knihy především na písně nabízí čtenářům neobvyklý zážitek. Ti by si neměli při čtení zapomenout sluchátka a svůj oblíbený hudební přehrávač. Bez poslouchání hudby, o níž v textu čtou, by byla kniha totiž poloviční. A zároveň přináší příležitost prozkoumat i písně, které se neřadí do těch největších hitů, jako jsou Hello, Rolling in the Deep, Someone Like You, Skyfall nebo Chasing Pavements.

U písní se autorka nezaměřuje jen na jednotlivé texty a motivace k jejich napsání. Ruku na srdce – Adele zpívá především o lásce, rozchodech a zklamání ze vztahů, tudíž by taková kniha byla poněkud jednotvárná. U některých skladeb Sullivan upozorňuje na zajímavé videoklipy či záznamy živých vystoupení. Proto nakonec čtenář stráví nad knihou daleko více času, než by se na první pohled zdálo. Musí se přeci kouknout na to video, které redaktorka líčí s takovým zaujetím.

Největší pozornost je v knize věnována především první desce Adele 19. Tato část má také největší spád a člověk se od ní jen nerad odtrhává. O to větší zklamání přichází s dalšími dvěma deskami, u nichž dochází k podstatné redukci obsahu. Poslední studiová nahrávka je popsána doslova na několika málo stránkách a většinou se omezuje jen na samotné texty a výčet spolupracovníků, kteří Adele pomáhali.

Čtenář se tak po velmi slibném začátku cítí jaksi ošizený. Caroline Sullivan jako kdyby postupem času ztrácela zájem, anebo nestíhala termín, proto zbytek knihy jednoduše zestručnila. V českém překladu textu se navíc nachází hned několik chyb a překlepů, které čtenáře místy „bijí do očí“. Naštěstí to kompenzuje velké množství fotografií a volba vhodného papíru, na kterém krásně vyniknou.

 

Názor informuji.cz: 70%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!