Od Kašpárka po Spejbla s Hurvínkem. České loutky z let 1850 až 1950 představuje Špilberk

Od Kašpárka po Spejbla s Hurvínkem. České loutky z let 1850 až 1950 představuje Špilberk 

Muzeum města Brna otevře na hradě Špilberku 22. listopadu výstavu Umění loutky, která představí český fenomén loutkářství. 350 exponátů, které zahrnují spoustu Kašpárků, pohádkových postav i Spejbla s Hurvínkem, přiblíží vývoj tvorby loutek od poloviny 19. století přes secesi a modernu po poválečnou éru. K vidění budou do 20. ledna 2019.

Brněnský hrad Špilberk vystaví sbírku manželů Jiráskových, která zahrnuje loutky z období let 1850 až 1950. „Díky širokému rozpětí lze na výstavě sledovat, jakými zajímavými změnami loutka za tu dobu prošla. Původně byla loutková představení určená dospělým a loutky byly podstatně větší než dnes. V průběhu 20. století se loutky zmenšily a loutková divadla se začala soustředit na dětské publikum,“ uvedl kurátor Robert Janás.

Kromě loutek, které již manželé představili na předchozích výstavách nejenom v tuzemsku, ale také v Číně či USA, návštěvníci v expozici najdou i ty doposud nevystavované. Kromě 350 loutek budou součástí výstavy i různá divadla nebo interaktivní dílna.

Foto archiv Muzeum města Brna

Manželé loutky sbírají přes třicet let. K tomuto koníčku je přivedlo loutkové divadlo, které Pavel Jirásek zdědil po prarodičích. „Chtěli jsme je restaurovat a doplnit, přitom jsme ale zjistili, jak prvorepubliková produkce loutek a loutkových divadel byla pestrá a hlavně neprobádaná. A tak jsme se loutkám začali věnovat a sbírat je,“ doplnil.

Loutky Jiráskovy přitahují svým kouzlem a tajemstvím, které v sobě skrývají. „Loutku vnímám jako kouzlo oživení hmoty. Člověk ji stvoří ze dřeva a pak jí vdechne animací život, který diváky fascinuje,“ uvedl Pavel Jirásek. „V loutkách je cosi božského. I loutkový ďábel může sdělovat podstatné věci, vždyť strach a zpytování svědomí nás posouvá dál. Řezbáři dříve pracovali také pro kostely, vyráběli anděly a betlémy. Ve vznešených loutkách princezen se objevují madony,“ dodala jeho choť Marie.

Zasazení výstavy do předvánočního období není náhodné – v 19. století i za první republiky se loutková divadla hrávala právě o svátcích. Bylo také zvykem mít loutky pod stromečkem jako dárek.

Foto archiv Muzeum města Brna

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Hrad Špilberk nabízí i další akce

Místo konání: Hrad Špilberk

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!