Cirk La Putyka oslaví desáté výročí své existence představením Up End Down

Cirk La Putyka oslaví desáté výročí své existence představením Up End Down  

Cirk La Putyka oslaví 21. prosince přesně deset let od premiérového uvedení své dnes již kultovní hry La Putyka. V září pak uplyne přesně desetiletí od samotného založení tohoto neotřelého souboru. Toto významné výročí se rozhodli jeho členové oslavit speciální verzí úspěšné inscenace Up End Down s živým hudebním doprovodem Filmové filharmonie pod taktovkou dirigenta Chuheie Iwasakiho.

Up End Down Symphony bude uvedeno jen dvanáctkrát, a to v prostoru Jatka78. „Představení Up End Down je pro mě srdcový projekt. Byl riskantní. Navazoval na veselou La Putyku, kde jsme všichni dělali to, k čemu máme předpoklady,“ vysvětluje Rostislav Novák ml., principál souboru, „ale v Up End Down jsme chtěli kombinovat divadlo a cirkusové techniky a učili jsme se vše úplně od nuly. Je tam jasný příběh, se kterým se může každý ztotožnit.“

Hlavní změnou od původního uvedení bude doprovod Filmové filharmonie. O hudební aranže se postaral spoluautor původní hudby Jan Maxián. „Už při vzniku představení jsem cítil, že příběh, způsob vyprávění, hudební téma a vlastně hudba v představení jako taková, je natolik široká a nosná, že by mohla využít širší paletu barev – symfonický orchestr,“ řekl a dodal: „Spojit novocirkusové divadlo s orchestrem může být dost komplikované, neboť hudbu jsme vždy koncipovali tak, abychom mohli ve velké rychlosti reagovat na jakékoliv změny dění na jevišti.“

Členové orchestru se stanou nejen doprovodnou hudební složkou, ale rovněž aktivní součástí představení. „Nechci je nechat pouze sedět a hrát,“ říká Novák. Představení Up End Down mělo premiéru v roce 2010, kdy také Cirk La Putyka získal Cenu Divadelních novin za Inscenaci roku v kategorii Tanec a balet. „Inscenace oživuje příběh člověka, který žije jen se svými vzpomínkami. Se svými vzlety a pády. Není schopen se od nich odpoutat a žít uvolněně a svobodně,“ doplňuje Novák.

Na divadelní pódia se představení Up End Down vrátí 7. prosince. Následovat bude ještě jedenáct dalších prosincových uvedení. Představení 12. prosince proběhne jako benefiční večer pro Výbor dobré vůle – Nadaci Olgy Havlové. Záštitu nad ním převzala zpěvačka a signatářka Charty 77 Marta Kubišová.

Foto: Pavel Kolský

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Jatka78 nabízí i další akce

Místo konání: Jatka78

Další divadelní novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!