Portugalský temperament na Colours of Ostrava? Na festival dorazí královna fado Mariza

Portugalský temperament na Colours of Ostrava? Na festival dorazí královna fado Mariza  

Po The Cure či Florence + The Machine oznamuje festival Colours of Ostrava další hudební hvězdu. Na osmnáctý ročník jedné z největších českých hudebních akcí dorazí i portugalská zpěvačka Mariza, která svou krásou a smyslností dokázala přitáhnout k portugalskému blues fado velkou pozornost mladých posluchačů.

Na festival Colours of Ostrava nedorazí portugalská zpěvačka Mariza poprvé. „V roce 2005 ještě v areálu Slezskoostravského hradu se její koncert stal nezapomenutelným zážitkem, který se vryl do srdcí všech návštěvníků,“ vysvětluje Zlata Holušová, ředitelka festivalu, „pro některé to tak příští tok bude krásný návrat. Pro mnohé pak seznámení s touto hudební perlou, která od svých začátků v malých lisabonských tavernách vyrostla ve hvězdu, která prodává miliony desek po celém světě.“

Fado je portugalský hudební styl, jehož vznik sahá do 19. století. Jeho tématy jsou obvykle nešťastná láska či sociální nerovnosti, písně jsou plné melancholie a emocí. Původně se tak označovaly smutné písně manželek portugalských námořníků. Mariza při svých koncertech často neskrývá slzy. „Dozpíváte a vyčistí se vám duše, usmíváte se a už nepláčete,“ říká zpěvačka, „fado je naše blues, písničky naplněné bolestí, smutkem, steskem po lásce, odloučením a nekonečným mořem.“

Mariza je držitelkou hned několika prestižních ocenění. „Kráse vycházející z jejích úst byly věnovány stovky slov a všech myslitelných superlativů. Vzpírá se definicím a vágním popisům. Zkrátka, Mariza má hlas dotýkající se duše. Po celém světě, i tam, kde nerozumějí portugalštině. Ona je prostě ztělesněním fado,“ zaznělo na hudebním veletrhu Womex, kde si hudebnice přebrala cenu Womex Artist Award.

Osmnáctý ročník festivalu Colours of Ostrava se uskuteční v termínu od 17. do 20. července 2019. Pro návštěvníky chystá program na dvaceti festivalových scénách, na nichž vystoupí více než 120 zahraničních a domácích kapel. Chybět nebudou ani diskuze v rámci mezinárodního fóra Meltingpot, divadelní představení, workshopy, projekce filmů, výtvarné instalace a další doprovodné aktivity.

Foto: Joao Portugal

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Areál Dolní Vítkovice nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Areál Dolní Vítkovice

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!