Tron a jeho verze Babylonu. Proslulý writer slaví čtyřicátiny výstavou v pražské Ville Pellé

Tron a jeho verze Babylonu. Proslulý writer slaví čtyřicátiny výstavou v pražské Ville Pellé 

Graffiti umělec Michal Škapa známý pod pseudonymem Tron otevřel výstavu Babylon v Galerii Villa Pellé u příležitosti svých 40. narozenin. Představí na ní své airbrushové obrazy, grafiky i trojrozměrné objekty.

Babylon je dosud největší monografickou výstavou Michala Škapy, umělce, který vzešel ze streetartové graffiti komunity devadesátých let. Nový projekt navazuje na předchozí autorské výstavy, kde se zabýval především písmem a postmoderním kódováním. Prezentuje jeho detailní skladebné kompozice malované „kolážovým” způsobem. Pozornost tentokrát autor upíná k městským strukturám a složitému civilizačnímu vývoji.

Název výstavy neodkazuje přímo na biblický příběh o babylonské věži, kterou lidé postavili tak vysokou, až je Bůh potrestal zmatením jazyků, ale spíše na jeho novodobou interpretaci – současný západní svět a jeho možný zánik. Michal Škapa tato proroctví interpretuje nejen prostřednictvím své výstavy na třech podlažích galerie, ale i v podobě intervencí do okolního veřejného prostoru.

Michal Škapa se svým obrazem Monument. Foto archiv Galerie Villa Pellé

Michal Škapa aka Tron se řadí mezi lídry silné generace writerů, která nastoupila v polovině 90. let minulého století. Patří mezi autory známého pražského kulturního centra Trafačka. V rámci volné tvorby vytváří nástěnné malby, tzv. muraly, akrylové rukopisné abstrakce, airbrushové figurativní kompozice i site-specific instalace a prostorové objekty. Realizuje se také jako grafický designér. Je zakladatelem sítotiskové dílny Analog!Bros a blízkým spolupracovníkem labelu BiggBoss.

Výstava bude v Galerii Villa Pellé k vidění do 27. ledna příštího roku.

Foto archiv Galerie Villa Pellé

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Umělci:

Místo konání: Villa Pellé

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!