Olomouc navštíví Al Di Meola, jeden z nejlepších současných jazzových kytaristů

Olomouc navštíví Al Di Meola, jeden z nejlepších současných jazzových kytaristů 

Na jaře příštího roku představí americký kytarista Al Di Meola v olomoucké Redutě nové album Opus. Držitel ceny Grammy a čtyřnásobný vítěz ankety časopisu Guitar Player Magazine v kategorii Nejlepší jazzový kytarista zde vystoupí ve středu 20. března 2019, doprovodí ho Kemuel Roig a akordeonista Fausto Beccalossi.

Hrál s Paulem Simonem, Carlosem Santanou, Chickem Coreou a s kytaristy Johnem McLaughlinem a Paco de Luciou natočil jedno z nejprodávanějších živých alb v historii. Americký jazzový kytarista Al Di Meola už působí na hudební scéně čtvrtou dekádu, má za sebou velké úspěchy a pro řadu muzikantů se stal vzorem. I přesto se s novým albem Opus nebojí začít znovu

Nové album mě charakterizuje více jako skladatele/kytaristu, než kytaristu/skladatele. Současně představuje nové období mého života. Poprvé jsem skládal s takovou radostí, která pramenila z nádherného vztahu s mojí ženou a naší malou dcerou. Má rodina mě inspiruje každý den a já věřím, že se to odráží i v mé hudbě.

V této náladě vzniklo jedenáct skladeb, kde se opět míchá jazz s rockem a world music. Ve třech z nich mu byl partnerem kubánský klavírista Kemuel Roig. Právě ten ještě společně s akordeonistou Faustem Beccalossim Al Di Meolu v Olomouci doprovodí.  

Přední světový kytarista Al Di Meola zaznamenal raketový vzestup v 70. letech 20. století díky hraní ve skupině Return to Forever, kterou vedl Chick Corea. S kytaristy Johnem McLaughlinem a Paco de Luciou nahráli jedno z nejprodávanějších živých alb v historii, Friday Night in San Francisco. Během své kariéry spolupracoval také s klávesistou Janem Hammerem, jazzovým houslistou Jean-Lucem Pontym, s baskytaristou Stanleym Clarkem a dalšími.

V posledních letech se Al Di Meola věnuje spíše akustickým projektům. Posluchači si ho oblíbili zejména pro tangovou hudbu. Od roku 1991 interpretuje skladby zesnulého argentinského skladatele Astora Piazzolly, které lze slyšet například na albu Seduction for Solo Guitar z roku 2007. Naposledy se českému publiku představil loni v pražské Hybernii se skladbami dvojice John Lennon-Paul McCartney nebo argentinského skladatele Astora Piazzolly.

Kytarový historik Robert Lynch prohlašuje: V historii elektrické kytary neudělal žádný člověk takový pokrok v technickém zvládnutí nástroje jako Al Di Meola. Jeho ovládnutí rozličných stylů a stupnic je jednoduše šokující. Cítím se poctěn, že jsem mohl po celé roky studovat jeho hudbu."

Foto archiv Fred Kuhlman

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Reduta nabízí i další akce

Umělci:

Místo konání: Reduta

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!