Hříčky Davida Vávry, Sváteční pop a vítězná „betonárka“. Česká cena za architekturu se nesla v chytře neformálním duchu

Hříčky Davida Vávry, Sváteční pop a vítězná „betonárka“. Česká cena za architekturu se nesla v chytře neformálním duchu 

Hlavní ocenění v letošní České ceně za architekturu si odnesla administrativní budova ve Strančicích, která distribuuje a vyrábí betonové směsi. Slavnostní předávání ve Forum Karlín odlehčil moderátor Jiří Zeman, slovní hádanky Davida Vávry i vystoupení kapely Sváteční pop.

Pondělní večer 19. listopadu patřil v karlínské hale nejlepším českým architektonickým počinům. Ze 145 přihlášených děl vybrala mezinárodní porota, které předsedal německý architekt Roger Riewe, třiatřicet přednominací, z nichž vzešlo osm finalistů včetně jednoho vítěze.

Tentokrát se jím stala administrativně správní budova společnosti Beton Strančice, kterou navrhl David Levačka Kraus z ateliéru Architektura a jež byla dokončena v roce 2016. Organizátoři stavbu v prezentujícím videu popsali jako „syrové, autentické místo s vůní práce“. Pohledový beton různých struktur je v budově všude – na podlaze, stěnách i stropech.

Nečekali jsme to, což může znít jako klišé. My jsme to ale nečekali opravdu, ostatní díla byla fakt pěkná a ten náš dům je takovej ‚oškliváček‘. Je to pro mě velký překvápko,“ nechal se při předávání slyšet autor stavby Kraus.

Během vyhlašování vítěze i dalších finalistů se na pódiu objevil někdejší moderátor galavečera, architekt a popularizátor tohoto oboru David Vávra. Nominované stavby ohlašoval svéráznými slovními hříčkami a nechával publikum hádat, o kterou z nich jde.

Skleněnou sošku obdržel projekt polyfunkčního domu DORN v Brně, rekonstrukce a přestavby mlýna na bydlení ve Slapech, obnovy nábřeží řeky Loučné v Litomyšli, sportovní haly v Dolních Břežanech, výstupní stanice lanové dráhy na Pustevnách, pivovaru Trautenberk v Malé Úpě a také Útulny ve Vratěníně.

Poletující betonárka. Foto archiv autorky

Cenu za výjimečný počin získal Institut plánování a rozvoje hlavního města Prahy za hledání nové cesty v územním plánování a otevírání diskurzu nad smyslem územního plánování a také CAMP – Centrum architektury a městského plánování za novátorský přístup v propagaci architektury.

Zvláštní ceny partnerů si odnesly Centrum Caolinum v Nevřeni, KINONEKINO v Plané, Kotelna v Libčicích nad Vltavou a opět pivovar Trautenberk.

Večerem provázel nonšalantní moderátor Jiří Zeman. Vážnost slavnostních momentů svým přirozeným projevem vyvažoval společně se skupinou Sváteční pop, která se postarala o hudební část večera. Příjemně napjatou atmosféru se kapele, která se charakterizuje jako „sonická a tekutá architektura“, podařilo vyvolat díky exotickým zvukům, lehce psychedelické videoprojekci a poletujícímu Měsíci a Zemi nad diváky.

Nominované i vítězné projekty si od 22. listopadu do 6. ledna 2019 můžete prohlédnout v pražské Galerii Jaroslava Fragnera

Vítězná administrativní budova ve Strančicích. Foto archiv ČKA

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!