11 dětských knížek pod vánoční stromeček

11 dětských knížek pod vánoční stromeček 

Docházejí vám nápady, co nadělit ratolestem k Vánocům? Co takhle knihu? Přinášíme vám jedenáct tipů na knížky pro ty úplně nejmenší, ale i už trochu odrostlejší děti.

1. Počítání (Aino-Maija Metsola)

Chcete svou ratolest naučit počítat zábavnou formou? Knížka finské výtvarnice se skládá z osobitých ilustrací a je plná vyklápěcích okýnek s hádankami. Na každé dvojstraně děti objeví nové téma – v publikaci si tak můžou napočítat nejrůznější zvířata, rostliny, oblečení nebo dopravní prostředky.

Pro děti od 2 let

Z knihy Počítání. Foto archiv nakladatelství Baobab

2. Dobrý večer, dobrou noc

Přivítání a rozloučení, které znají tisíce dětí z televizní obrazovky. Tato knížka na dvou stech stranách nabízí dětem „best of“ z Večerníčka – kolektiv autorů vybral nejoblíbenější příběhy, které za více než padesát let existence pořadu vznikly. Malí čtenáři tak můžou usínat se svými oblíbenci, ať už Vílou Amálkou, Rumcajsem nebo kocourem Mikešem.

Pro děti od 5 let

Z knihy Kain a Ábel. Foto archiv nakladatelství Meander

3. Kain a Ábel (Ivana Pecháčková)

Autorka se v sérii, v níž je jednou z nejnovějších právě tato kniha, snaží dětem srozumitelně, ale nikoliv zjednodušeně, interpretovat nejznámější příběhy z Bible. Každý z nich je navíc obohacen o ilustrace mladých českých výtvarníků. Kromě synů Adama a Evy se můžou nejmenší seznámit třeba s potopou světa, stavbou babylonské věže nebo s desaterem přikázání. 

Z publikace Vybarvovací atlas světa. Foto archiv Albatros Media

4. Vybarvovací atlas světa

Poznávat nejrůznější země světa a k tomu si vybarvovat můžou děti v tomto netradičním atlase. U každém státu se kromě jeho polohy na mapě dozví něco o jeho nejznámějších městech, typických jídlech, výrobcích nebo o proslulých památkách a osobnostech. Graficky zajímavě zpracovanou knihu tvoří ilustrace italské autorky Giulie Lombardo.

Pro děti od 4 let

Z knihy Alenčin sen aneb Jak funguje mozek. Foto archiv nakladatelství Host

5. Alenčin sen aneb Jak funguje mozek (Jerzy Vetulani, Maria Mazurková)

Mozek představuje (nejen) pro děti jednu velkou záhadu. Trochu ji poodhalit jim pomůže tato knížka od dvojice polských vědců, která se v jejich rodné zemi stala bestsellerem. Dozvědí se, odkud se berou sny, jaký je rozdíl mezi pravou a levou hemisférou nebo třeba jak je možné, že některé vzpomínky se udrží dlouho a jiné se hned vytratí.

6. O smrti smrťoucí (Pernilla Stalfelt)

Tíživé téma konce lidského života je často nelehké dětem citlivě vysvětlit. Útlá knížka švédské spisovatelky není určena pouze školním dětem, ale také jejich příbuzným, kteří často hledají způsob, jak své potomky se smrtí seznámit tak, aby se jí neděsili.

Pro děti od 5 let

7. Hvězdy pražské zoo (Jiří Dědeček, Emma Pecháčková)

Milují vaše ratolesti zvířata z trojské zoologické zahrady? V tom případě by v jejich knihovničce neměl chybět tento titul, který představuje na třicet zdejších obyvatel. Na stránkách se potkají s lachtanem Melounem, medojedem Čertem nebo hrabáčem Kvídem. Najdou zde zajímavosti z jejich života i fakta o konkrétním zvířecím druhu.  

8. České století (Petr Švec)

Pro už trochu starší školáky je určena tato kniha věnující se zásadním českým událostem od roku 1918 do současnosti. Čtenáři se v ní dozvědí, za jakých okolností vzniklo Československo, jak došlo k atentátu na Reinharda Heydricha, jak probíhalo pražské jaro nebo jak Češi prožívali olympijské vítězství v roce 1998 v Naganu.

Pro děti od 9 let

9. Noc (Rotraut Susanne Bernerová)

Co všechno se děje v městečku během vlahé letní noci? Obrázkové příběhy z této knihy dítě nečte, ale naopak je samo utváří ve své fantazii. Provází ho malý Andrej, který stanuje na zahradě a nechce se mu spát. Na každém obrazu se čtenář setkává s dalšími postavami, zvířaty a věcmi. Publikace německé ilustrátorky navazuje na její předchozí Jaro, Léto, Podzim a Zimu.

Z knihy Rok na venkově. Foto archiv nakladatelství Host

10. Rok na venkově (Magdalena Kozieł-Nowaková)

Bohatě ilustrované leporelo přibližuje, jak probíhají všechna roční období na statku rodiny Lístkových. Na jaře se zasévá, v létě je čas žní, na podzim se sklízí a v zimě půda leží ladem. Čtenáři zjistí, co obnáší práce na poli a u zvířat a jaké odlišné povinnosti mají děti a dospělí.

Pro děti od 2 let

11. My rybáři z Lužnice (Viktor Mastník) 

Povídková rybářská knížka My rybáři z Lužnice vypráví příběh o Kryštofovi a jeho partě, kteří si užívají dobrodružství v jižních Čechách na řece Nežárce a Lužnici a také na tamějších malebných rybnících plných nejrůznějších ryb. Učí se, jak se stát dobrým rybářem – co znamená čeřínek nebo řízkovnice a jak se starat o ryby. Viktor Mastník v ní určitě použil nejen svoje vlastní vzpomínky na rybaření, ale i vyprávění svých dětí, které podle jeho slov neustále blbnou kolem vody a ryb.

Pro děti od 6 let

Foto Pixabay

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!