Umělecké panenky, medvídci i starožitné hračky zaplní o posledním listopadovém víkendu Slovanský dům

Umělecké panenky, medvídci i starožitné hračky zaplní o posledním listopadovém víkendu Slovanský dům 

Od 23. do 25. listopadu budou ve Slovanském domě v centru Prahy k vidění panenky, loutky i medvídci Teddy. Pátý ročník mezinárodní výstavy Doll Prague hostí designéra E. J. Taylora, který proslul vánoční „elfí“ výlohou v prvním obchodě Tiffany v New Yorku.

Hlavní expozicí výstavy Doll Prague je tentokrát přehlídka na téma Vrcholné období středověké Prahy, kterou tvoří deset figur od proslulé výtvarnice Anny Zuevy z Lotyšska. Letošním velkým lákadlem jsou i panenky amerického tvůrce E. J. Taylora.

Nevěsta od autorky Anny Zuevy. Foto archiv Doll Prague

Na výstavu se však dostanou jen ty panenky, které splňují stanovené parametry. „Musí být dílem profesionála, umělecky vzdělaného člověka s širokým rozhledem a povědomím o umění. Jeho práce musí být nejen dokonale zvládnutá technicky při správných procesních postupech tvorby, musí také vyvolávat emoce a povzbuzovat fantazii,“ vysvětlila ředitelka výstavy Bohdana Klátilová.

Podle Klátilové se vystavené panenky stávají klasickými uměleckými předměty. „To, že je vyrobena ručně – vymodelována, vytesána, ušita je samozřejmostí. Její hodnota je v její jedinečnosti. To znamená, že je vyrobena v jediném exempláři, označena je pak v certifikátu pravosti jako OOAK (one of a kind). Taková panenka má pak hodnotu třeba až 6 tisíc euro,“ dodala ředitelka.

Loutka od umělkyně Caroline van Stiphout. Foto archiv Doll Prague

V rámci doprovodného programu se uskuteční workshopy nejen pro pokročilé umělce, ale i pro začátečníky nebo tvůrce medvídků. Jeden povede zmíněný autor panenek E. J. Taylor. Pro děti se chystá bezplatný animátorský workshop, kde si mohou vyzkoušet tvořit animovaný film pomocí vlastnoručně vyrobených loutek.

Workshopy určené i pro amatéry budou probíhat pod vedením loutkářky Evy Hodinkové a filmové animátorky Ozlem Akin. Zájemci budou mít možnost si vlastnoručně vyrobit panenku – loutku ze dřeva nebo polymerové hlíny. Pořadatelé doporučují si místo na workshopu zarezervovat.

Panenka Anna z dílny Anny Zuevy. Foto archiv Doll Prague

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!