Seriál Geniální přítelkyně skvěle ilustruje vztah hlavních literárních hrdinek, nezapomíná však ani na drsné prostředí a atmosféru

Seriál Geniální přítelkyně skvěle ilustruje vztah hlavních literárních hrdinek, nezapomíná však ani na drsné prostředí a atmosféru70%

Věčné přátelství i rivalita. Tak by se dalo jednoduše popsat pouto Lily a Eleny v příbězích takzvané Neapolské ságy spisovatelky Eleny Ferrante. Ve světě oblíbená série nyní oživne na obrazovkách jako druhý seriálový počin Saveria Costanza. A úvodní dva díly napovídají, že si rodák z Říma vzal z knihy to nejlepší. Nespoutaný vztah dvou kamarádek a drsnou Itálii let padesátých.

Populární italský bestseller se sedm let po vydání prvního dílu dostává k televizním divákům. Očekávání ve světě, kde je Geniální přítelkyně zatím daleko populárnější než u nás, je velké. Autoři se museli poprat hned s několika nástrahami. A jelikož postavám Eleny Ferrante dali možnost mluvit italsky, mohli být kvůli tamním divákům plným temperamentu jak na jehlách.

Neapolská sága nabídne příběh o přátelství tolik rozdílných, a přesto v jádru stejných dívek v drsném prostředí Itálie 50. let. Nesourodá dvojice bojuje bok po boku se sousedy, svými rodinami, místní mafií, ale i vlastními ideály a představami o životě. Úvodní čtvrtina osmidílné série je příslibem toho, že režiséra Saveria Costanza z jihu Evropy nevyhostí. Dokázal totiž z románu vypíchnout to důležité. Atmosféru Neapole a ne vždy ideální pouto vyrůstajících kamarádek.

Elena Grecová potkává Raffaellau Cerullovou v prvním ročníku základní školy v roce 1950. Jejich příběh, odehrávající se v nebezpečné a fascinující Neapoli, pokrývá více než 60 let jejich života. Elena se pokouší popsat tajemství Liliny osoby, své geniální přítelkyně, která je pro ni svým způsobem nejlepší kamarádkou i nejhorším nepřítelem.

Hned ze začátku je potřeba zvyknout si na temperament, který je, tak typický pro Italy, v seriálu výrazný. Dopomáhá však vykreslit prostředí a vypíchnout atmosféru. Na ní, kromě dvou mladých talentovaných hereček, seriál stojí. V knize vykreslené reálie vtáhnou čtenáře do děje a seriáloví tvůrci naštěstí pochopili, že se na ně musí zvlášť soustředit. Své pochopitelně dělá i Ferrantin rodný jazyk.

Rodin je v neapolské čtvrti po vzoru literární předlohy dost. Díky obrazovému vjemu se ale zorientujete daleko rychleji než v knize a místní famílie tak vytvoří to správné pozadí pro ústřední aktérky. Těm vdechly život výborné herečky, které ztvárnily nejmladší verze Eleny a Lily. S přibývajícímí díly budou však dívky růst, a tak bude zajímavé sledovat jejich nástupkyně. Laťka je hodně vysoko, zvlášť u Lily. Oběma představitelkám se povedlo vystihnout hlavně netypické přátelství. Holky jsou tak jiné, ale přesto táhnou za jeden provaz. To jim ale nebrání jedna druhé závidět nebo soupeřit, i když třeba skrytě.

Otázkou zůstává, zda se bude série ve zbývajících šesti dílech dějově posouvat, nebo záměrně zvolila pozvolné tempo v obavě z reakcí publika. Důležitá bude již zmíněná změna v obsazení, jakmile dívky seriálově povyrostou. Také italský "babinec" musí mít po čase úroveň hodnou nosného příběhu a nikoliv jen nekonečného seriálu na pokračování. Geniální přítelkyně ale rozhodně vykročila do seriálového světa pravou nohou. Jestli budou Elena a Lily bambini splendori, uvidíme v následujících několika týdnech.

Kdy a kde dávají film: Geniální přítelkyně (TV seriál)

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Podobné filmy

Filmové recenze

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!