Sting se Shaggym přivezli do Prahy hity a reggae

Sting se Shaggym přivezli do Prahy hity a reggae90%

Pražské Forum Karlín se v pátek 16. listopadu zaplnilo fanoušky Stinga, zvědavými, s čím a s kým že to slavný hudebník přijel. Výsledek byl více než dostačující – milovníci klasických hitů nebyli ochuzeni ani o jeden a společně s energickou show rozjetou jamajským rapperem Shaggym si koncert všichni užili.

Dlouhá fronta, která se v pátek večer utvořila před Forem Karlín, začala postupovat až o půl osmé, půl hodiny předtím, než měl koncert začít. Vymrzlí fanoušci ale spořádaně vcházeli do sálu a popoháněni hudebním apetitem vytleskali napotřetí hvězdné duo večera. Britský skladatel, zpěvák, baskytarista a hudebník duší i tělem Sting se po roce a půl vrátil do Prahy, kam tentokrát přizval i jamajského rappera Shaggyho. A spolu s šesti doprovodnými muzikanty předvedli energickou show plnou rytmů reggae i klasických Stingových hitů sahajících až zpět ke kapele The Police.

Sting, který před měsícem oslavil už šedesáté sedmé narozeniny, se nebojí experimentovat. Naopak hledá stále nové hudební cesty, přitom však zůstává sám sebou. Když se před časem spojil se Shaggym, plánovali jen nahrát hudební hold karibským zvukům ve skladbě Don’t Make Me Wait. Spolupráce hudebníků, které spojuje láska k reggae a zemi, kde je tento styl lidovou hudbou, je ale bavila natolik, že nahráli celé album a vyrazili na společné turné. Nazvali je 44/876 podle telefonních předvoleb Velké Británie a Jamajky.

Rockové balady, rap i jemné dvojhlasy

Nešlo však jen o spojení čísel. Pražský koncert dokázal, že došlo i k dokonalému spojení žánrů a taky charakterů. Hudebníci v čele se Stingem za mikrofonem a baskytarou a pestrobarevným tancujícím Shaggym s mikrofonem v ruce koncert započali hitem Englishman in New York, občas pozměněnému předvídatelně na Jamaican in New York. Hity, kterých má Sting na účtu pěknou řádku, střídaly písně z nového "karibského” alba protkané Shaggyho rapováním a ponoukající publikum podupovat do rytmu reggae. Diváci se dočkali Message in a Bottle, Every Little Thing She Does is Magic, Every Breath You Take, Desert Rose, Fields of Gold i dalších hitovek. Ty byly často obzvláštněny Shaggyho rapovými ozdobami.

Zatímco Sting přecházel nekompromisně a mistrně z jedné písničky do druhé, padesátiletý Shaggy se nadšeně chopil funkce baviče. Neustále vyzýval publikum ke spolupráci, tancoval a tleskal. V písni Crooked Tree si oblékl soudcovský talár a nasadil paruku, aby v divadelní scénce odsoudil Stinga v pruhovaném triku za neodpustitelné hříchy.

Sting zase dokázal, že přestože se mu hlasový rozsah už přeci jen mírně posunul, krásná barva hlasu, schopnost uzpívat zpěvově náročné písně i vydržet obdivuhodně dlouho na jednom tónu mu zůstaly a jen tak se jich nevzdá. Shaggy zase ukázal, kolik slov dokáže v rytmu v jednom verši vyslovit, opěvoval ženy v publiku a roli showmana převzal bezchybně. Přesto se však dokázal i přizpůsobit jemnějším dvojhlasům, které zazpíval se svým britským kolegou třeba ve Fragile

Jak se muzikantská energie postupně přenášela na publikum, atmosféra v sále nabírala na síle. Poté, co Sting představil své doprovodné muzikanty zahrnující kromě Shaggyho dva kytaristy, bubeníka, klávesáka a dva skvělé vokalisty, z nichž se každý dočkal i svého sóla, museli ještě přijít dvakrát na podium přidat. Ano, jak zazpíval Sting v So Lonely, welcome to this two men show.

Foto: https://www.sting.com/media/

Názor informuji.cz: 90%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Forum Karlín nabízí i další akce

Umělci: ,

Místo konání: Forum Karlín

Další hudební novinky

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!