Známky, které nikdy nespatřily světlo světa, vystavuje Poštovní muzeum. Ukáže návrhy Oldřicha Kulhánka i Františka Kupky

Známky, které nikdy nespatřily světlo světa, vystavuje Poštovní muzeum. Ukáže návrhy Oldřicha Kulhánka i Františka Kupky 

Nepoužité a nerealizované tuzemské poštovní známky představí veřejnosti výstava 100 let – 534 autorů. Téměř dvě stovky výtvarných návrhů budou v Poštovním muzeu v Praze k vidění do 20. března příštího roku.

Československá a posléze i česká známková tvorba je světoznámá. Zásluhu na tom mají tuzemští výtvarníci, kteří se této oblasti umělecké tvorby zabývali a dodnes zabývají. Od vzniku republiky až do současnosti bylo přesně 534 autorů známek – ti všichni by se ale do aktuální výstavy v Poštovním muzeu nevešli.

Výstava klade kromě tradičních autorů známek, jakým byl Alfons Mucha, Max Švabinský nebo z pozdější doby Oldřich Kulhánek, důraz i na další umělce, které si obvykle se známkovou tvorbou nespojujeme – mezi nimi najdeme Františka Kupku, Václava Špálu, Josefa Čapka či Josefa Váchala. Návštěvníci si v expozici mohou prohlédnout celkem 181 původních výtvarných návrhů.

Návrh od Josefa Váchala. Foto archiv Poštovního muzea

Od 18. prosince 1918, kdy vyšla první československá známka a shodou okolností téhož dne vzniklo i Poštovní muzeum, do letošního 15. listopadu, kdy se uskutečnila vernisáž této výstavy, bylo vydáno přesně 4042 známek, z toho 3029 známek československých a 1013 českých. Ty vycházejí podle emisního plánu, který sestavuje vydavatel tuzemských známek – ministerstvo průmyslu a obchodu společně s Českou poštou, jež vydávání známek realizuje.

Návrh od výtvarníka Václava Zapadlíka. Foto archiv Poštovního muzea

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Poštovní muzeum Praha nabízí i další akce

Další novinky z umění

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!