Proč umírají ptáci? Prvotina Victora Poucheta zachycuje touhu osamělého člověka přijít na kloub záhadným úmrtím ptáků

Proč umírají ptáci? Prvotina Victora Poucheta zachycuje touhu osamělého člověka přijít na kloub záhadným úmrtím ptáků 80%

Prvotina francouzského spisovatele Victora Poucheta je neobyčejně zdařilou sondou do duše osamělého člověka, který je dlouhou dobu bez zájmu o cokoliv. Přesto propadne náhlé a silné touze nalézt pravdu o událostech, které naprostou většinu společnosti nechávají chladnou.

Mladý muž, jenž nese stejné příjmení jako samotný autor, se vydává do rodné Normandie, aby přišel na kloub záhadným úmrtím ptáků, kteří na třech místech v okolí Seiny padali z nebe. Cesta s jasným cílem se stane pěšinkou, která vede k reflexi komplikovaných rodinných vztahů. Hlavní postava se často vrací ke svému dětství a také k rozpadu svého dlouholetého vztahu.

Novela, přesto že je rozsahem krátká, pracuje s mnoha rozličnými tématy, ať už se jedná o problém komunikovat s nejbližšími nebo o vliv lidské sobeckosti na životní prostředí. V průběhu pátrání po příčinách již zmiňovaného paranormálního jevu se také dozvídáme mnoho zajímavých faktů z oblasti biologie.

Ta pirátská sounáležitost mě konejšila, až jsem skoro cítil v krku sdílenou chuť špatného rumu, jaký námořníci vozí na daleké výpravy. Pak písek studil a do zad mě píchaly rostliny; znovu jsem se vztyčil a zahleděl se přes pole mrtvých vran.

O knize se rozhodně nedá říci, že by byla humorná, některé pasáže jsou však velice důvtipně okořeněné sarkastickými a fantaskními představami, díky nimž text nabírá na originalitě a čtivosti. Děj je zasazen do současnosti, díky poetickému jazyku však působí novela dojmem, že popisuje události z mnohem vzdálenější historie. Pouchet v příběhu také upozorňuje na situaci v Číně, kdy za Maovy vlády padalo z nebe po tři dny 38 vrabců za vteřinu.

Děj knihy plyne velice pozvolna, díky bohatým vnitřním monologům však příběh nepůsobí nikterak nudně. Na konci, kdy kniha dostává větší spád, je naopak čtenář nepříjemně překvapen, že přečetl poslední stránku.

Foto Facebook nakladatelství Paseka

Názor informuji.cz: 80%

| Sdílej: Sdílet na FB Tweetnout


Mohlo by se ti líbit...

Tento článek ještě nikdo nehodnotil. Buď první!